Geen Emmy Award voor Eén-programma “Taboe”

Het programma Taboe met Philippe Geubels heeft in New York naast een Emmy gegrepen. © BELGAIMAGE
Ilse Naudts

Het programma Taboe met Philippe Geubels heeft in New York naast een Emmy gegrepen. Een hele delegatie van productiehuis Panenka zag hoe het Britse format “The Full Monty: Ladies Night” met de prijs ging lopen in de categorie ‘non-scripted entertainment. Regisseur Kat Steppe, die ondertussen samen met Philippe Geubels aan een tweede seizoen van het succesprogramma werkt, geeft toe dat het toch een tik was. “De teleurstelling was groot.”

Voor Taboe trok Philippe Geubels wekelijks op avontuur met een groep mensen met wie je eigenlijk niet mag lachen naar een vakantiewoning in Westouter. Het samenleven met blinden, mensen met een andere huidskleur, holebi’s, armen… leverde indringende gesprekken op. Als afsluiter bracht Philippe Geubels comedy voor zijn gasten… over zijn gasten.

Regisseur van het programma is Kat Steppe uit Menen. “De teleurstelling was groot, maar ook relatief”, klinkt het in een korte reactie vanuit New York. “Tijdens de uitreiking toonden ze een heel emotioneel stuk van het programma uit de aflevering van mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Een van de deelneemsters aan die aflevering is ondertussen overleden. Dat fragment terugzien, haar terugzien… we waren allemaal even serieus van slag. Het hakte er serieus in. Dat maakte het al dan niet winnen van de Emmy plots veel minder belangrijk. Al had het natuurlijk leuker geweest om te winnen. Achteraf hebben we de winnaars gefeliciteerd en zijn we met de hele ploeg nog op stap geweest in New York. Zoals het goede verliezers betaamt toch nog even een feestje bouwen”, lacht Kaat.

Ook Lara Hugaert uit Varsenare, die meedeed aan het programma over mensen met obesitas, volgde het avontuur van de Taboe-crew in New York. “Toen ik deze ochtend vernam dat ze toch niet gewonnen hadden, vond ik het wel jammer. Je hoopt daar natuurlijk altijd een beetje op. Zelf ben ik superblij dat ik daaraan deelgenomen heb”, zegt Laura. “Ik sta nog altijd versteld welke impact dat programma gehad heeft zowel voor mij privé als voor de buitenwereld. Het is nu twee jaar later en ik word er nog steeds over aangesproken.”

Het Taboe-format is al aan verschillende landen verkocht en productiehuis Panenka hoopt dat de extra aandacht en de nieuwe contacten tijdens de Emmy’s ervoor zorgen dat Taboe nog meer landen bereikt. Ondertussen is Kat Steppe volop bezig met de voorbereidingen aan de tweede reeks van Taboe. “Niet in West-Vlaanderen deze keer, we trekken naar de Ardennen”, zegt ze. De afleveringen staan of vallen natuurlijk met de juiste kandidaten en die zijn niet zo makkelijk te vinden. “Ik zou iedereen aanraden om deel te nemen”, zegt Lara Hugaert. “Denk er goed over na, want je moet jezelf natuurlijk bloot geven. Maar ik heb er absoluut geen spijt van gehad. Het was een topervaring.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier