Eén van de zwartste bladzijden uit de Bissegemse geschiedenis is 21 juli 1944, toen 29 burgers, onder wie verschillende kinderen het leven lieten bij bombardementen. De Heemkundige werkgroep wou die 75ste verjaardag niet zomaar laten voorbijgaan.

Er werd een wandeling georganiseerd die langs de straten liep waar de slachtoffers vielen. Onderweg werd er aan de hand van foto's uitgelegd wat er gebeurde die 21ste juli, 75 jaar geleden. De wandeling eindigde op de Rotersmeers, een stukje groen langs de Leie, dat aangekocht werd door Natuurpunt. Daar werd een gedenkteken en een infobord onthuld door burgemeester Van Quickenborne.

Hij legde ook bloemen neer waarna de Bissegemse brandweer Te Velde spelde. Het gedenkteken bestaat uit het kruis dat gevonden werd in het Bissegemse klooster dat op een puinhoop van stenen staat. De meer dan 100 aanwezigen kregen een 50 bladzijden tellende brochure die gemaakt werd door Philippe Verschaete. Daarin zijn foto's, rouwprentjes, feiten, cijfers en getuigenissen gebundeld over de gebeurtenissen in Bissegem op 21 juli 1944.

(EDB - foto EDB)