Gebroed! toont nieuw werk van vier jonge kunstenaars in Menen

In het kader van het kunstenfestival 'Gebroed!' exposeren ook vier jonge kunstenaars in het Museum Schippershof. We zien v.l.n.r.: Anton Hewit, directeur Chiel Vandenberghe, Jolijn Baeckelandt, Arne Basien, Polly Pollet en schepen van Cultuur Griet Vanrijckegem. © WO
Redactie KW

Het multidisciplinaire festival Gebroed! is op 26 en 27 april aan zijn tweede editie toe. Een weekend lang is CC De Steiger het decor voor een spannende mix van muziek, theater en kunst, gebracht door jong talent. In de aanloop naar het festival konden 4 jonge kunstenaars één maand lang hun artistieke ei kwijt in een tijdelijk atelier in het stadsmuseum ‘t Schippershof.

Door Carlos Berghman

De kunstenaars creëerden tijdens hun verblijf in Menen tal van nieuwe kunstwerken, die ze tijdens de Gebroed!-expo in CC De Steiger presenteren. De gratis vernissage vindt vanavond om 19 uur plaats, de tentoonstelling loopt nog tot 25 mei.

Polly Pollet (25) uit Hoogstraten heeft genoeg aan een balpen en een blad papier om unieke tekeningen te maken over guilty pleasures, voyeurisme en privacy. Anton Hewitt (25) uit Petegem vervaardigt gestructureerde en architecturale gipsen sculpturen met een universeel karakter. De Oostendse Jolijn Baeckelant (25) pakt uit met kleurrijke en cartooneske schilderijen, haar uitvergrote luciferdoos ‘Ultimate Match’ is één van de blikvangers op de expo. De schilderijen van Arne Bastien (29) uit Eeklo ten slotte hebben een spanningsveld, storing, splitsing of activiteit als onderwerp.

Sam Scarpulla

Een maand lang konden de vier in alle comfort en met de nodige materiële ondersteuning naar de tentoonstelling toe werken. “We willen het publiek – zowel jong als oud – laten kennismaken met het werk van deze vier kunstenaars, die ondanks hun jonge leeftijd al ver staan en reeds een eigen identiteit als kunstenaar ontwikkeld hebben“, vertelt directeur Chiel Vandenberghe van CC De Steiger. “We hopen de komende jaren hieraan een vervolg te breien door hen terug te laten komen met nieuw werk. Zo kwam Sam Scarpulla, één van de vier kunstenaars tijdens de eerste editie van Gebroed!, terug naar Menen om een muurschildering voor Salto te maken. Weldra zullen we opnieuw met hem samenwerken voor ‘Menen muurt’. Ook willen we ons publiek mee laten evolueren met het werk van onze kunstenaars.”

Atelier

De kunstenaars blikken tevreden terug op de voorbije weken. “We hebben samen veel plezier gehad, maar we hebben ook veel gewerkt. In het atelier in het Schippershof konden we in alle rust werken. We gaven elkaar raad en luisterden naar elkaars meningen, we inspireerden mekaar en losten samen problemen op. En gaandeweg sijpelden ook indrukken vanuit de stad binnen”, zegt Anton.

We hopen hieraan een vervolg te breien door hen later terug te laten komen met nieuw werk – Chiel Vandenberghe

“Het atelier in het Schippershof biedt extra voordelen”, weet Arne. “Zo was dit voor mij een unieke kans om een werk van 3 meter hoog te maken, iets wat niet kan in mijn atelier. We bouwen hier ook ons sociaal netwerk verder uit en leggen nieuwe contacten voor toekomstige kunstprojecten.”

Overnachten deed het viertal in een oude dokterswoning vlak bij het stadsmuseum. Ze beklommen het belfort en woonden optredens bij in De Panden. “Menen is een bizarre maar intrigerende stad met een rijke geschiedenis en veel Franse invloeden. Zelf kom ik ook uit een grensstad. Hoogstraten ligt aan de Nederlandse grens, maar de verschillen met Menen zijn erg groot“, weet Polly. Hier zeggen de mensen je een goeiedag en dat zegt veel over deze stad.”

Theatervoorstellingen

Tijdens de gratis ouverture op vrijdagavond treedt het rocktrio Peuk op, gevolgd door een stevige afterparty met boeGie-woeGie en het Antwerpse hiphopcollectief Roedel. Op zaterdag is er nog meer jong muzikaal talent met de filmische indiepop van Jan Verstraeten, de Kortrijkse noiserock van Whorses, de eigentijdse jazz met De Beren Gieren en de indie dreampop van Portland.

Van 14 uur tot middernacht zijn er doorlopend theatervoorstellingen en kan je er onder meer de jonge Meense theatermaker Bastiaan Vandendriessche aan het werk zien. De toegang op vrijdag is gratis, kaarten voor zaterdag kosten 10 euro en 5 euro voor -26 jaar. Het volledige festivalprogramma vind je op www.gebroed.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier