Gaverprijs 2020 gaat naar jonge Antwerpse schilder

William Ludwig Lutgens en galeriehouder Joris Van der Borght (Bruthaus Galery) naast het beste, bekroonde schilderij 'An elephant tusk for an eye' dat eigendom wordt van Waregem. © foto JDM
Redactie KW

De tweejaarlijkse Gaverprijs voor Schilderkunst anno 2020 gaat naar het jonge Antwerpse talent William Ludwig Lutgens (29), die met zijn drie ingestuurde doeken de jury, onder de leiding van voorzitter Jo Coucke, absoluut kon overtuigen van de waarde van zijn werk.

Hij ontving van Waregem een cheque van 5000 euro. Zijn beste doek An Elephant tusk for an eye (foto) is ,zoals het wedstrijdreglement bepaalt, voor de kunstcollectie van de stad die op die manier in een halve eeuw tijd al een merkwaardig en vooral gevarieerde verzameling aan winnende schilderijen bezit.

De tweede prijs is voor Bert Huyghe (31) uit Oostende terwijl het duo Flexboj & L.A. uit Gent derde eindigde. De jury gaf aan Catharina Dhaen (27) een eervolle vermelding. In zijn rapport vermelde voorzitter Coucke dat de Gaverprijs na de Belgian Art Prize de belangrijkste prijs voor Schilderkunst is in de Lage Landen.

Geografische spreiding

Samen met Jo Coucke zaten ook Anne Casteleyn, Patrick Ronse (van kunstplatform Be-Part), Marc Ruyters en Cindy Wright in de jury. “Twee uit West-Vlaanderen, twee uit Antwerpen en een uit Brussel. De geografische spreiding van de juryleden waar je ook hoogwaardige kunstacademies aantreft, is een goeie waardemeter voor de jonge talenten die de eindselectie haalden“, merkte de juryvoorzitter nog op tijdens de proclamatie in cultuurcentrum de Schakel.

Daar loopt in de foyer tot eind deze maand de expositie van de schilderijen die de eindselectie haalden. En laureaat William Ludwig Lutgens krijgt in het Waregems kunsthuis Bruthaus Galery in de Molenstraat van galeriehouder Joris Van der Borght een solotentoonstelling in de loop van dit voorjaar.

(DJW/ foto DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier