Galerie ‘De Vierkante Cirkel’ geopend in Ruddervoorde

Rudi Devriese met op de achtergrond 'Cosmic Soup' (2019) van Amélie Bertrand. © (Foto GS)
Redactie KW

Zondag 27 oktober opende Rudi Devriese zijn nieuwe kunstgalerie in de Velddamstraat 7 in Ruddervoorde met een privé-kunsttentoonstelling die opgebouwd werd rond de thema’s Dialogen en landschappen in een landschap.

Bij de vele genodigden op de openingsvernissage was de eerste indruk een van verwondering en bewondering voor het levenswerk van Rudi Devriese (71), industrieel ingenieur van opleiding. Velen kenden hem als een kunstliefhebber, maar dat zijn collectie schilderijen en kunstwerken zo uitgebreid was wisten weinigen. “Ik ben begonnen kunstwerken te kopen toen ik 21 jaar was, 50 jaar geleden dus”, weet hij te vertellen. “Jaar na jaar heb ik kunst aangekocht en tot nu toe stonden deze gewoon in een kamer tegen elkaar. Nu en dan kon ik het decor van mijn woonkamer veranderen door een ander schilderij op te hangen. Zo is dan door de jaren heen een collectie gegroeid al was het eigenlijk nooit de bedoeling, maar nu vond ik de tijd rijp om naar buiten te treden. Ik heb er dan wel naar gestreefd om de collectie in de meest ideale omstandigheden op te hangen en te kunnen bekijken.”

In de nieuwe galerie is nu nog maar een derde van de kunstwerken te bezichtigen. “Het is de bedoeling om maandelijks binnen hetzelfde thema een werk om te wisselen en binnen anderhalf tot twee jaar een nieuwe thema tentoonstelling met aan ander deel van mijn werken te laten bewonderen. Nu heb ik gekozen voor dialogen en landschappen in een landschap als openingstentoonstelling.”

Nu de galerie afgewerkt is, is het voor Rudi Devriese een bladzijde die is omgeslagen, in positieve zin dan. Hij bevestigt ons dat hij tot nu toe nooit voor de volle 100% kon genieten van de schoonheid van zijn grote collectie kunst. “Nu kan ik door de galerie wandelen en alle indrukken die de werken uitstralen ten volle in mij opnemen, het is ook dat wat ik hoop dat de bezoekers ervaren als ze tussen de werken wandelen en blijven stilstaan. Het is voor mij een stille gekoesterde droom die is uitgekomen.”

Rudi weet ook te vertellen dat hij door de jaren heen veel heeft geleerd over kunst en er intussen ook veel is veranderd, wat ook te zien is als we de tentoongestelde werken bekijken. “Mijn tentoonstelling kun je niet onderbrengen onder één noemer. Ik kocht en koop altijd een werk dat mij aansprak , welke stijl de kunstenaar ook toepaste. Ik had altijd wel een paar voorwaarden, namelijk dat het een origineel werk moest zijn, de kunstenaar moest reeds een bepaalde maturiteit uitstralen en het werk moest de capaciteit te hebben om mij te blijven boeien.”

De voorbereiding van deze tentoonstelling heeft drie jaar geduurd. Al die tijd was nodig om de gebouwen te renoveren en de buitentuin aan te leggen. “Voor het gebouw had ik de eis dat het een ecologisch gebouw moest zijn dat perfect moest aansluiten op de weidse omgeving en het uitzicht rond mijn woning hier op de bergen in Ruddervoorde. De tuin symboliseert een open landschap dat ik het best kan omschrijven als een grasland in het midden van een weide, voor mij een beetje een kunstwerk op zich.”

De naam van de galerie, ‘De Vierkante Cirkel’, verwijst naar een werk met de naam Astarte (1978) van de kunstenaar Gilbert Decock dat prominent in het zicht hangt bij het binnenkomen van het gebouw. “Je kan het ook zien als een beetje het abstracte van veel kunst en misschien verwijst het ook een beetje naar mijn opleiding als industrieel ingenieur”, besluit een eerder bescheiden galerie-eigenaar.

(GS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier