Frieke Verlé wint prijs van het publiek SANT2020

© (Foto SVV)
Redactie KW

Brugse, aan De Tank, de atelierwerking van Het Entrepot, verbonden kunstenares haalde bij het publiek het meeste aantal stemmen, wat haar duizend euro oplevert.

In de Hendrik Pickeryzaal van de Stadshallen, onderdeel van het Belfort op de Brugse Markt, loopt momenteel de actuele beeldende kunsttentoonstelling SANT 2020. Deze keer is Ignace Bernolet de centrale gast, de Brugse kunstenaar die ons vier jaar geleden helaas veel te vroeg ontviel. “In het midden van de tentoonstellingsruimte bevinden zich vijf modules waarin we een staalkaart van zijn werk tonen”, zegt Filip Strobbe, directeur van het Cultuurcentrum Brugge. “Niet als definitief overzicht, maar als een selectie uit het oeuvre van deze Brugse meester die zich graag door de Vlaamse Primitieven liet beïnvloeden.”

153 stemmen

SANT is een tweejaarlijkse wedstrijd van het Cultuurcentrum Brugge voor plaatselijk talent dat zich via actuele beeldende kunst artistiek uitdrukt. “Eerder oordeelde een zeskoppige jury over de ingezonden werken”, duidt de Brugse schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V). “Van de 25 geselecteerde kunstenaars werden er twee bekroond door de jury. Laureaat Alice Vanderschoot ontving 2.500 euro en Sien Godderis, die de aanmoedigingsprijs kreeg, ontving duizend euro.”

Ook het publiek kreeg een stem in het kapittel. Van de ruim 3.500 mensen die de expo inmiddels bezochten, brachten 775 bezoekers uit binnen- en buitenland hun stem uit. Elke kunstenaar kreeg minstens vijf stemmen. Het podium wordt gevuld door Line Mareel (68 stemmen), Bruno Van Dycke (89 stemmen) en Frieke Verlé, de numero uno, die 153 stemmen verwierf.

Maatschappelijk engagement

Naast een trofee kreeg de jonge Brugse een cheque van duizend euro uit handen van Blontrock, die op de uitreiking een interviewtje van haar afnam zoals in zijn beste Radio 2 West-Vlaanderen-periode. We kwamen te weten dat Frieke Verlé projecten mee helpt realiseren bij De Batterie, een kunstpraktijk die participatieve projecten op het getouw zet met en voor kinderen en jongeren. Daarnaast is ze ook illustratrice. Zo kan je bij haar terecht voor geboorte- en wenskaarten allerhande. “Voorts ben ik heel blij; Ik had deze erkenning niet verwacht”, aldus Verlé.

Met haar duizend euro wil ze een ruimer atelier in De Tank proberen te huren en tijd kopen voor zichzelf. “Dan kan ik meer vrij maken en dus minder in opdracht van werken. Dat eigen werk is donkerder van textuur”, schetst Verlé. Dat kun je zelf op SANT 2020 gadeslaan. Ze viel in de prijzen met twee werken. Het eerste stelt een stel gevangenen voor die ze photoshopte van YouTube-beelden. Er spreekt duidelijk maatschappelijk engagement uit, want het thema haakt in op de vluchtelingeproblematiek. Verlés andere kunstwerk zijn drie achter elkaar opgehangen beelden van de broer van Sirhan Sirhan, de Palestijnse immigrant die gearresteerd en aangeklaagd werd voor de moord op Robert F. Kennedy, broer van de eveneens betreurde John F. Kennedy.

De looptijd van SANT2020 werd inmiddels verlengd tot en met zondag 18 oktober.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier