Fotografen Nele Van Canneyt en Bert Danckaert brengen stedelijke omgeving in beeld

Bert Danckaert en Nele Van Canneyt. © TVK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Vanaf 21 februari vormt BuBox in de Paardenstallen in de Korte Kapucijnenstraat de uitvalsbasis voor de expo Common Ground. Je ontdekt er werk van de Kortrijkse fotografe Nele Van Canneyt en de Antwerpse fotograaf Bert Danckaert. Ze brengen hetzelfde thema – de stedelijke omgeving – elk op een andere manier in beeld.

Nele Van Canneyt (46) en Bert Danckaert (55) nemen de openbare ruimte als uitgangspunt voor hun uitgepuurd werk, waarbij de interpretatie van de stedelijke omgeving veeleer het uitgangspunt is dan de registratie ervan. Beide kunstenaars reizen hiervoor de wereld rond en het idee van het solitaire is hierbij cruciaal. Beide fotografen creëren met hetzelfde thema een ander beeld. Nele toont vaak passanten of in zichzelf gekeerde figuren die deel worden van de verhalen binnen het fotografisch kader. Bij Bert is de menselijke figuur verdwenen.

Werk van Nele: Apart # 4 België.
Werk van Nele: Apart # 4 België.© TVK

Nele Van Canneyt gunt zichzelf bewegingsvrijheid. “Ik toon beelden uit de realiteit: bijvoorbeeld een anoniem figuur in een bijna filmische scène. Het zijn personages waarvan we het verhaal niet kennen, maar waarvan we voelen dat het er is”, duidt ze. “Soms toon ik iets zonder personage. Voor mij is de ruimte interpreteerbaar. Soms toon ik dingen van op afstand of net van dichtbij. De interpretatie laat ik aan de toeschouwer over.”

Nele maakt zowel overdag als nachtbeelden uit de realiteit. Haar nachtbeelden worden in een projectie getoond. “Daar laat ik zien hoe mensen de nacht ervaren.” Leuk detail: “Er zit één foto van Kortrijk in de tentoonstelling. Wie de foto vindt is een krak“, lacht ze.

Werk van Bert: true nature Havana.
Werk van Bert: true nature Havana.© TVK

Bij Bert is de menselijke figuur verdwenen. “Mijn beelden balanceren tussen abstractie en document. Ik stel me vragen over culturele identiteit en globalisering van de urbane ruimte”, vertelt hij. In de foto’s van Bert – frontale façades van over heel de wereld – is het zoeken naar schaduwlijnen. “Ik zorg dat het licht zo neutraal mogelijk is als maar kan: elk beeld, maar ook elke vierkante centimeter in dat beeld, is van hetzelfde belang.”

De foto’s zijn minutieus en consequent opgebouwd: soms een stukje straat, vaak een streepje stoep, en dan onvermijdelijk de muur. “Ik plaats de toeschouwer er graag pal voor.”

Common Ground loopt tot 29 maart en is gratis toegankelijk van donderdag tot en met zondag, telkens tussen 14 en 18 uur.

Info: www.bu-box.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier