Fotograaf Rik Taveirne stelt Russische reisreportage begin april voor in Zedelgem

Centraal in het midden zien we Rik Taveirne. Zijn voorstelling 'Rusland aan de Wolga' is op 6 april te zien in de Groene Meersen. © foto BC

Net zoals hij dat al in veel landen deed, maakte Rik Taveirne ook een fotoreportage van zijn reis door Rusland. Maar nog nooit eerder werd die opgemerkt door een ambassadeur, die hem dan ook maar meteen aan het werk zette. Wie nieuwsgierig is, kan de reportage van Rik op zaterdag 6 april bekijken in De Groene Meersen.

Als lid van Kiwabi Multimedia Zedelgem geeft ervaren natuur- en reisfotograaf Rik Taveirne op 6 april een voorstelling om 14 uur en om 19.30 uur over zijn reisreportage ‘Rusland aan de Wolga… orthodoxe kerk en verloren adel’. “Voor de première in Knokke had de plaatselijke verenigingen niet alleen 365 mensen op de been gekregen, ze kregen de Russische ambassadeur tot in Knokke. Of het is te zeggen: ze zijn het drie keer gaan vragen in Brussel”, lacht Rik Taveirne. “De Russische ambassadeur Alexander Tokovinin was zo onder de indruk dat hij vroeg of ik een verkorte versie kon maken van mijn reisreportage voor de website van de ambassade”, vervolgt Rik met een fiere lach op zijn gezicht.

Niet alleen de ambassadeur was onder de indruk, ook Rik en zijn vrouw Liliane waren enorm onder de indruk van Rusland. “Rusland is een onbekend land voor de meesten onder ons en er hangen ook heel wat vooroordelen aan vast. Maar wij hebben een fantastische groepsreis meegemaakt en bezochten er prachtige plaatsen. Mijn foto’s heb ik verwerkt in een reisreportage van twee keer 45 minuten. Alles is voorzien van historische informatie én aangepaste muziek. Dat vind ik persoonlijk heel belangrijk. Even belangrijk als het beeld zelfs. Kijk maar eens naar een documentaire en zet de klank uit, je zult meteen snappen wat ik bedoel.”

Allermooiste hobby

“Fotografie is de mooiste hobby die je kunt hebben, maar er kruipt ook enorm veel werk in. Zeker omdat ik alles zelf wil doen. Ik ben maanden, soms zelfs meer dan een jaar bezig aan een reisreportage. Momenteel ben ik al bezig aan een volgende reportage, namelijk die van mijn reis van vorig jaar naar Iran.”

Verzamelaar

Fotografie is slechts één van Rik zijn vele hobby’s. Zo heeft hij bij zich thuis in de Snoekstraat in Wijnendale ook een heuse collectie munten en fototoestellen en heeft hij ook alle boeken van de Vlaamse schrijver Aster Berkhof in zijn boekenkast staan. “Ik leerde Aster Berkhof kennen toen ik nog jong was. Ik denk dat het zijn stem was die me zo fascineerde. Ik heb ondertussen al zijn boeken, meer dan 100 stuks.”

De reportage van Rik Taveirne is te zien op zaterdag 6 april om 14 en 19.30 uur in cc Groene Meersen, Stadionlaan 48 in Zedelgem. Kaarten kosten 5 euro aan de deur en 4 euro in voorverkoop. Kaarten zijn te verkrijgen bij Freddy Slabbinck op 050 20 03 30 of kiwabimultimedia4.0@gmail.com.

www.travelennature.jouwweb.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier