Fotograaf kiest zijn favoriete plaatjes uit het Lichterveldse fotojaarboek

De foto van het dansende meisje werd genomen tijdens Front Paradijs. "Het lijkt alsof een engel omhoog vliegt. Het beeld typeert het hele verhaal van de oorlog", aldus Kurt Desplenter. © foto Kurt
Redactie KW

Op zondag 23 december stelt de Perskring hun 24ste fotojaarboek ‘Lichtervelde in nieuwe prenten’ voor in Huis Vancoillie. Het fotoboek brengt jaarlijks een overzicht van de actualiteit in Lichtervelde. De foto’s werden zoals gewoonlijk genomen door fotograaf Kurt Desplenter, die ook voor deze krant actief is. Voor de gelegenheid selecteerde hij zijn twee favoriete foto’s.

Twee foto’s van het jaarboek springen er voor fotograaf Kurt Desplenter uit. De eerste foto werd genomen tijdens het Frontparadijs, de cultuurfietstocht die de Heemkundige Kring Lichtervelde in september 2017 organiseerde. “Voor mij was dat het evenement van dat jaar. Dankzij het Frontparadijs werd Lichtervelde op de kaart gezet. Het was een groot succes, zowel in Lichtervelde als daarbuiten”, vertelt Kurt.

Op de foto staat een meisje al dansend rond een aantal oorlogsgraven met haar armen opengesperd. “Ik vind het een sterk beeld, omdat het lijkt alsof een engel omhoog vliegt. Het beeld typeert het hele verhaal van de oorlog.”

vluchtelingencrisis

Kurts tweede favoriete foto werd ook genomen tijdens het Frontparadijs. Op de foto staat een vrouw verkleed als vluchtelinge die vertelt hoe ze van het buitenland naar hier kwam. Rondom haar hangen reddingsvesten. “Het verhaal dat achter deze foto schuilgaat, kan je perfect projecteren op de vluchtelingencrisis vandaag. Er is eigenlijk nog niet zoveel veranderd.”

Het beschilderde huis van kunstenaar David Maertens, op de foto in zijn jeugdkamer, maakte indruk op de fotograaf.
Het beschilderde huis van kunstenaar David Maertens, op de foto in zijn jeugdkamer, maakte indruk op de fotograaf.© foto Kurt

Ook het beschilderde huis van David Maertens in de Statiestraat maakte indruk op fotograaf Kurt. “De Lichterveldenaar vormde het te slopen huis van zijn ouders om tot een prachtig kunstwerk. Het huis zou nooit zo mooi beschilderd geweest zijn, mocht het niet verdwijnen.”

Het woord vooraf werd dit jaar geschreven door Benedict Wydooghe, laureaat van de Lichterveldse Persprijs of het Bronzen Accordeonnetje 2017. De teksten zijn zoals gewoonlijk van de hand van de leden van de Perskring.

(Ans Victoor)

Iedereen is welkom op de voorstelling van het fotoboek. Burgemeester Ria Pattyn zorgt traditiegetrouw voor de inleiding. Daarna blikt VRT-journalist Johny Vansevenant met een aantal Lichterveldenaars terug op het voorbije jaar. De voorstelling vindt plaats op zondag 23 december om 10.30 uur in Huis Vancoillie in de Statiestraat 179.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier