Fotocollectief PxL en Levensloop plaatsen ‘vechters’ centraal

Covoorzitter Levensloop Eddy Sabbe, coördinator 'Vechters' Jo Verhalle, voorzitter Fotocollectief PxL Jozef Lievens, schepen van Cultuur Axel Ronse. (foto TVK)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Onder de noemer ‘Vechters’ exposeert Fotocollectief PxL foto’s in het kader van Levensloop. ‘Vechters’ zijn personen die kanker overwonnen hebben of nog in behandeling zijn. Op die manier wil het fotocollectief een bijdrage leveren in de strijd tegen kanker.

Passie voor kwaliteitsvolle fotografie is wat de 20 leden van het Fotocollectief PxL bindt. Zij zijn actief in vele takken van de fotografie: van kunst- over portretfotografie tot reis- en natuurfotografie. In hun huidige tentoonstelling ‘Vechters’ toont het collectief werk dat nauw aansluit bij de documentaire en humanitaire fotografie. “Dat leent zich bij uitstek om mensen een spiegel voor te houden, om (achtergrond)verhalen te vertellen, om problemen aan de orde te stellen of om gevoelige onderwerpen onder de aandacht te brengen. Centraal staat daarbij het menselijk aspect”, duidt voorzitter Jozef Lievens van Fotocollectief PxL.

Het onderwerp in deze tentoonstelling is kanker en wat kanker met mensen doet. Het brengt vooral de ‘vechters’ in beeld, mensen die kanker overwonnen of er nog tegen vechten. “Aanleiding voor dit thema is een aangrijpende fotoreeks die ons lid Virginie Tijtgat maakte over de strijd die haar vader voerde tegen asbestkanker. Deze reeks is te zien op de Houtmarkt en wordt voor de allereerste keer getoond. We besloten met 10 fotografen om het spoor van Virginie te volgen en het thema verder uit te diepen”, aldus nog Jozef Lievens.

Fotocollectief PxL en Levensloop plaatsen 'vechters' centraal
© TVK

Het Collectief vond onmiddellijk een geïnteresseerde partner in covoorzitter Eddy Sabbe van Levensloop Kortrijk en zijn team, dat voor de contacten met de ‘Vechters’ zorgde. “Dit project bewijst dat de filosofie achter Levensloop uitgedragen wordt door een steeds breder wordende groep mensen. Dat kan alleen maar het doel van de Stichting tegen Kanker ten goede komen”, zegt Eddy Sabbe. Levensloop vraagt mensen om 24 uur te wandelen, te lopen of te joggen – al dan niet in teamverband – om geld in te zamelen voor kankeronderzoek of om kankerpatiënten en hun familie een hart onder de riem te steken.

Het collectief kreeg de steun van de stad, in het bijzonder van schepen van Cultuur Axel Ronse. “Hij voelde scherp aan dat dit project zich situeert op het raakvlak van een belangrijk maatschappelijk thema en kunst”, zegt Jozef. “Dit is een sterk en hartverwarmend project. Door deze foto’s in de publieke ruimte te brengen, bereiken we niet alleen een ruim publiek op een laagdrempelige manier, maar durven we ook het taboe rond dit gevoelige thema te doorbreken“, duidt de schepen. De collectie is tot eind september te zien op 5 locaties in het centrum van de stad: de Grote Markt, Jozef Vandaleplein, de Leieboorden, de Houtmarkt en Budabeach. Levensloop Kortrijk 2019 heeft plaats op 28 en 29 september aan de Diksmuidekaai.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier