For Freedom Museum zit woensdag in het één-programma ‘Andermans zaken’

Kamal Kharmach met de broers Danny en Freddy Jones van het For Freedom Museum in Ramskapelle. (foto DM)
Redactie KW

In het VRT-programma ‘Andermans Zaken’ bieden Danny en Freddy Jones heel Vlaanderen een blik achter de schermen van hun For Freedom Museum in deelgemeente Ramskapelle. Het wordt op woensdag 21 oktober een emotionele, indringende en vooral noodzakelijke inkijk.

“Eind 2018 ontving Anne Vervarcke, voorzitter van de lokale raad voor economie een vraag van de VRT of er handelaars van Knokke-Heist waren die zich geroepen voelden om te participeren in een nieuwe serie: Andermans Zaken. Stand-up-comedian en marketingdocent Kamal Kharmach zou de presentatie voor zijn rekening nemen. Het thema van de serie was: ‘handelszaken in moeilijkheden.’ Anne Vervarcke verzond de vraag, via de Nieuwsbrief Lokale Raad, naar de meer dan 1.500 handelaars van Knokke-Heist. “Een handelszaak die nooit geconfronteerd wordt met één of andere uitdaging of obstakel in zijn carrière is waarschijnlijk utopie. Het tonen van je probleem aan de hele wereld is natuurlijk andere koek. Kortom, er kwam weinig respons op de vraag”, vertelt Danny Jones.

Probleem

“Samen met mijn broer Freddy run ik al 12 jaar het For Freedom Museum in Ramskapelle. Het is een uniek en kwaliteitsvol museum omtrent de Slag om de Schelde tijdens WO II. We hadden echter één groot probleem. Hoe zetten we het museum nationaal en internationaal in de kijker? De expertise, ideeën en knowhow van Kamal en Andermans Zaken leken ons de ideale hefbomen om dit doel te bereiken. Een dossier werd opgesteld. Kamal kwam op bezoek. De omvang van ons probleem werd in kaart gebracht en we kregen groen licht om te mogen deelnemen aan het programma.”

“Als je aan een dergelijke serie deelneemt, weet je dat je met facts en figures moet te voorschijn komen. Je moet als het ware je ziel bloot leggen. Dat is niet altijd een fijn gevoel, maar je beseft dat het niet anders kan. Kamal bracht ons in contact met museumconsulente Isabel Lowyck. Kamal en Isabel openden onze ogen. We moesten dringend zwaar aan de slag. Het uitzicht van onze museumgevel moesten we verbeteren. Er gebeurden schilderwerken, een aanpassingen aan het onthaal. We startten een zoektocht naar nieuwe potentiële bezoekers. De website werd verfijnd. We kregen ook tips voor het organiseren van een nieuwe tentoonstelling: Helden van de Noordzee.”

Op het tandvlees

“Het was zwaar en indringend. Gelukkig konden we rekenen op de geweldige steun van onze fantastische vrijwilligers. Bij momenten zaten we met zijn allen op het tandvlees. Maar de resultaten zijn bijzonder positief. Tot aan de corona-uitbraak zagen we een unieke stijging van onze bezoekersaantallen. Onze deelname aan het programma gaf ons ook een nieuw inzicht op het museum als ‘zaak’. Wij willen een oprecht woord van dank richten aan de VRT, Kamal, Isabel en de filmcrew. Ze hadden veel geduld met ons maar het was top om samen te werken. Freddy, het volledige For Freedom Team en ikzelf zijn ontzettend dankbaar voor deze unieke kans die ons geboden werd. Ik verneem van de VRT dat de eerste uitzendingen van ‘Andermans Zaken’ meer dan 1 miljoen kijkers hadden. Dat betekent dat ons museum straks in heel Vlaanderen in de kijker komt”, lacht Danny Jones. (DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier