Focus-WTV moet journaals ondertitelen (maar doet dat al lang)

De regionale omroepen kunnen zich vinden in de nieuwe samenwerkingsovereenkomst. © Focus-WTV
Redactie KW

De regionale tv-zenders moeten hun journaals ook voorzien van ondertiteling voor doven en slechthorenden. Dat staat in de nieuwe samenwerkingsovereenkomst die de Vlaamse regering heeft afgesloten met de Vlaamse regionale tv-omroepen voor de periode 2018-2022. Zo heeft minister van Media Sven Gatz (Open VLD) vrijdag bekendgemaakt. Geen probleem voor Focus-WTV, dat al jaren ondertiteling voorziet.

De regionale omroepen kunnen zich vinden in de nieuwe samenwerkingsovereenkomst, met daarin ook cijfers over het verplichte bereik. De Vlaamse regering stippelde vorig jaar al de plannen met de regionale omroepen uit in een conceptnota. Die nota bevatte onder andere voorstellen om de leefbaarheid van de Vlaamse regionale omroepen te verzekeren. Uit een eerdere audit was namelijk gebleken dat die leefbaarheid voor verschillende omroepen een probleem was.

Ondertiteling voor doven en gehoorgestoorden

De samenwerkingsovereenkomst met de omroepen bouwt nu verder op die conceptnota. De overeenkomst, die loopt van 2018 tot 2022, legt onder meer normen op over het bereik van de programma’s, het onlinebereik en het bereik via sociale media en de waardering van de journaals. Verder wordt vastgelegd dat de journaals van de regionale omroepen ook moeten voorzien in ondertiteling voor doven en gehoorgestoorden op weekdagen vanaf 20 uur.

Katia Segers (SP.A) is tevreden dat de minister Gatz aandringt op investeringen in de redacties van de regionale omroepen. “Het lokale politieke niveau wordt steeds belangrijker, onder meer door de afslanking van de provincies”, zegt ze. “Daarom moet ook regionale journalistiek naar waarde worden geschat.”

(Belga)