FFO was een succes dit jaar: met nog een dag te gaan en de uitreiking van de Ensors, hopen de organisatoren de kaap van de 45.000 bezoekers te overschrijden. Op 13 jaar tijd is het festival uitgegroeid tot een vaste waarde en een van de belangrijkste festivals van België.

Nu wordt FFO dus een winterfestival. Voortaan zal de rode loper uitgerold worden in januari. Een beslissing met vele redenen, volgens festivaldirecteur Peter Craeymeersch. "Eerst en vooral was er vanuit het Vlaamse bestuursniveau vraag naar een betere spreiding van de grote filmfestivals", zegt hij.

Zo wordt het Filmfestival van Gent in oktober georganiseerd, erg dicht bij FFO dus. "Deze spreiding kan trouwens een positief effect hebben op de releasekalender van Vlaamse films. Zo zitten we ook in het hart van het filmseizoen en in de aanloop naar grote festivals zoals Berlijn en Cannes."

De Grote Post wordt vaste festivallocatie

FFO koestert ook plannen om de jaarwerking uit te breiden én een stadsfestival te worden. "We denken daarbij aan partnerbioscopen en culturele centra", gaat Peter Craeymeersch verder. "Vandaag is tachtig procent van onze voorstellingen uitverkocht. 's Morgens kunnen we minder programmeren door de schoolvoorstellingen. En in januari zullen we in de Kinepolis een zaal minder kunnen gebruiken. Daarom zullen we tijdens de volgende editie ook De Grote Post als vaste festivallocatie gebruiken."

Nog nieuw is de uitreiking van de Jamies: prijzen voor online content en games

Cinema Storck, de jaarwerking van FFO waar de beter arthouse films vertoond worden, zal ook worden uitgebreid. Nog nieuw is de uitreiking van de Jamies: prijzen voor online content en games. "Webseries, vlogs, VR, games... Deze krijgen een platform op het festival." Hiervoor werkt FFO samen met Hurae van Hannes Coudenys.

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) benadrukt dat hij een gelukkig man is. "De verplaatsing van de datum is voor Oostende een goede zaak. Op die manier krijgt de stad immers een betere spreiding van de verschillende culturele evenementen en kan de werking van de organisaties beter op elkaar afgestemd worden. Na een TAZ-zomer hebben we nu dus een Filmfestival-winter."

De eerstvolgende editie van Filmfestival Oostende zal plaatsvinden van 15 tot en met 23 januari 2021. Filmfans moeten dus nog even geduld uitoefenen. Gedurende de zomermaanden van 2020 zal het Filmfestival wel aanwezig zijn in de stad met een openluchtprogrammatie waar onder andere het beste van de Vlaamse film vertoond zal worden.

FFO was een succes dit jaar: met nog een dag te gaan en de uitreiking van de Ensors, hopen de organisatoren de kaap van de 45.000 bezoekers te overschrijden. Op 13 jaar tijd is het festival uitgegroeid tot een vaste waarde en een van de belangrijkste festivals van België.Nu wordt FFO dus een winterfestival. Voortaan zal de rode loper uitgerold worden in januari. Een beslissing met vele redenen, volgens festivaldirecteur Peter Craeymeersch. "Eerst en vooral was er vanuit het Vlaamse bestuursniveau vraag naar een betere spreiding van de grote filmfestivals", zegt hij.Zo wordt het Filmfestival van Gent in oktober georganiseerd, erg dicht bij FFO dus. "Deze spreiding kan trouwens een positief effect hebben op de releasekalender van Vlaamse films. Zo zitten we ook in het hart van het filmseizoen en in de aanloop naar grote festivals zoals Berlijn en Cannes."FFO koestert ook plannen om de jaarwerking uit te breiden én een stadsfestival te worden. "We denken daarbij aan partnerbioscopen en culturele centra", gaat Peter Craeymeersch verder. "Vandaag is tachtig procent van onze voorstellingen uitverkocht. 's Morgens kunnen we minder programmeren door de schoolvoorstellingen. En in januari zullen we in de Kinepolis een zaal minder kunnen gebruiken. Daarom zullen we tijdens de volgende editie ook De Grote Post als vaste festivallocatie gebruiken."Cinema Storck, de jaarwerking van FFO waar de beter arthouse films vertoond worden, zal ook worden uitgebreid. Nog nieuw is de uitreiking van de Jamies: prijzen voor online content en games. "Webseries, vlogs, VR, games... Deze krijgen een platform op het festival." Hiervoor werkt FFO samen met Hurae van Hannes Coudenys.Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) benadrukt dat hij een gelukkig man is. "De verplaatsing van de datum is voor Oostende een goede zaak. Op die manier krijgt de stad immers een betere spreiding van de verschillende culturele evenementen en kan de werking van de organisaties beter op elkaar afgestemd worden. Na een TAZ-zomer hebben we nu dus een Filmfestival-winter."