De komende negen dagen staat Oostende weer helemaal in het teken van film. 'Cargo' van Gilles Coulier opent vrijdagavond de elfde editie van Filmfestival Oostende. Aan het Kursaal en de Kinepolis zijn medewerkers van het festival druk in de weer om alles in gereedheid te brengen voor de officiële opening vrijdagavond. "In totaal mag je zo'n 70 tot 80 filmproducties verwachten, wat een record is. FFO blijft een zeer democratisch festival, want met een filmpas van 30 euro kan je alle films zien", zegt festivaldirecteur Peter Craeymeersch. "Intussen hebben we al 150 filmpassen meer verkocht dan vorig jaar", klinkt het.

Full house op openingsavond

Wie nog een ticketje wil voor de Oostendse openingsfilm 'Cargo' is eraan voor de moeite. Alle zitjes zijn uitverkocht, goed voor 3.300 toeschouwers: 1.500 bezoekers in het Kursaal en 1.800 in de Kinepolis. Nooit eerder lokte de openingsfilm zoveel volk. 'Cargo' brengt een aangrijpend vissersverhaal. De film werd opgenomen in Oostende, met topacteurs als Sam Louwyck, Wim Willaert, en Sebastien Dewaele.

Sinds een week kan je ook naar de fototentoonstelling 'Inside Cargo' aan de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende. Tot en met 18 september kan je er in openlucht en op groot formaat de foto's bewonderen die Kris Dewitte nam op de set van 'Cargo'. Hoofdrolspeler Sam Louwyck en regisseur Gilles Coulier krijgen vrijdagavond een eigen ster op de Walk of Fame op de zeedijk. Ook master Wim Opbrouck krijgt een ster.

Hij zal niet alleen gastheer zijn en zijn favoriete films voorstellen, de acteur gaat een filmduel aan met gastland Nederland. Op zondag 10 september is er de talkshow Rundskop met Turks Fruit in een regie van Wilfried de Jong en Wim Opbrouck. De master zal samen met zijn vriend en theaterbroer Wilfried tijdens een eenmalige talkshow bepalen wie nu de strafste cinema maakt: Nederland of Vlaanderen. Elke avond gaat ook een Nederlandse film in Belgische première op het festival.

Ensors bij de vleet

Na één week vol premières worden op de laatste dag van het festival de enige echte Vlaamse Filmprijzen uitgereikt tijdens het Gala van de Ensors. Ongetwijfeld wordt dit opnieuw het orgelpunt van het festival. Daarnaast kan je dit jaar als bezoeker ook mee bepalen welke film de beste film van het festival wordt met de EuroMillions Pubieksprijs.

Vorige maand kon je een gratis film meepikken in het Leopoldpark.

"Met de internationale LOOK!-competitie, die uniek is in Europa, selecteert Filmfestival Oostende films van een uitzonderlijke esthetische kwaliteit en cinematografische kracht. Vier films waren eerder geselecteerd voor diverse competities op het filmfestival van Cannes: Fortunata van Sergio Castellitto, Jupiter's Moon van Kornél Mundruczó, Le Redoutable van Michel Hazanavicius en Loveless van Andrey Zvyagintsev waren allen geselecteerd voor de hoofdcompetitie. Loveless ging met de prijs van de jury naar huis. 'Cargo' van Gilles Coulier werd ook geselecteerd voor de LOOK!-competitie geselecteerd voor de ijzersterke strakke cinematografie van David Williamson", aldus Peter Craeymeersch.

Start in augustus

Het festival startte dit jaar eigenlijk al een maand vroeger, want op woensdag 9 augustus kon je de gratis openluchtvertoning van de Franse legendarische komedie 'Le Petit Baigneur' met Louis de Funés meepikken in het Leopoldpark.