Filmfestival MOOOV in Brugge afgetrapt met controversiële film

© SVV
Redactie KW

De in de Verenigde Staten wonende Palestijnse regisseur Sameh Zoabi was woensdagavond in het Concertgebouw te gast om zijn rolprent toe te lichten.

Een grappige film over het al decennia aanslepende Palestijns-Israëlische conflict. Gezien de immense geladenheid van deze tweespalt is het niet onmiddellijk iets wat je op het witte doek verwacht. Toch was dit het vertrekpunt voor de tweede langspeelfilm van regisseur Sameh Zoabi. De 44-jarige regisseur werd geboren en groeide op in Iksal, een Palestijns dorp nabij Nazareth. Aan de universiteit van Tel Aviv behaalde hij de masterdiploma’s Film en Engels. Vandaag woont hij in Brooklyn in New York. Daar geeft hij les aan de universiteit. Vertrekbasis van ‘Tel Aviv on Fire’ is een verzonnen liefdessoap over een spionne die anno 1967 getrouwd is met een Arabische man. Ze dient zich echter ook in te laten met een Israëlische militair. Omdat de kijkers niet weten voor wie de vrouw zal kiezen, is de serie bijzonder populair aan beide kanten van de muur die Israël splitst van de bezette gebieden.

De goed uitziende en sympathieke 30-jarige Salem heeft een job als scenarist van ‘Tel Aviv on Fire’. Hiervoor dient hij bijna dagelijks het checkpoint bewaakt door de strenge legercommandant Assi te passeren. Als deze laatste een meer uitgesproken rol voor de Joodse generaal eist, probeert Salem op een verkrampte manier het verloop van de tv-serie te beïnvloeden. Naarmate de langspeelfilm vordert, wordt duidelijker dat dit onhaalbaar is, zeer tot ongenoegen van de filmfinanciers. Op die manier giet cineast Sameh Zoabi een conflict zo oud als de weg naar Rome in een meeslepende en humoristische film die knipogen naar Hollywoodklassiekers als ‘The Maltese Falcon’ en Casablanca’ bevat.

Na afloop van de vertoning in het Concertgebouw in Brugge gaf Zoabi tekst en uitleg. “Als kind heb ik geleerd dat humor een manier is om ook met wrede zaken om te gaan. Daarom vloeien komedies vaak voort uit tragedies”, sprak hij. “Bij ons thuis brak er vroeger vaak een gevecht uit met de afstandsbediening als inzet. Mijn moeder trok hierbij vaak aan het langste eind. Daarom ben ik zo vertrouwd met soaps. Dit format vond ik een goede vorm voor mijn tweede film.” Zoabi’s volgende film ‘Catch the Moon’ speelt zich in de Gazastrook af. Met ‘Tel Aviv on Fire’ ging de zesde editie van MOOOV in Brugge van start. Het filmfestival, dat ook een broertje heeft in Roeselare, richt zijn vizier op de wereld en toont 73 rolprenten die goed zijn voor dubbel zoveel vertoningen. In Die Scone is Cinema Lumière (Sint-Jakobsstraat 36) het kloppend hart van het festival.

MOOOV gaat dit jaar uit van negen thema’s. De kernwoorden ervan worden voorafgegaan door hashtags, omdat het filmfestival ook op een jong publiek mikt. “We zetten India in de kijker, omdat we willen aantonen dat dit land meer biedt dan Bollywoodentertainment. Met #warzone, een brok oorlogsjournalistiek, stellen we gewapende conflicten aan de kaak en met #exploitation alarmerende berichten over uitbuiting, op allerlei vlak, zelfs #MeToo”, zegt Benny Haesebrouck, coördinator van het Brugse luik. MOOOV biedt ook een #family- en #competitionluik. Uit negen films kiezen drie jury’s een winnaar. Onder hen ook PLATFORM, de jongerenwerking van De Republiek, Cinema Lumière en MOOOV. Vijf Brugse jongeren tussen zestien en achttien jaar zullen samen met hun confraters uit Turnhout een winnaar aanduiden.

Voor de feministische slotfilm ‘Sibel’ moet je naar de Stadsschouwburg (Vlamingstraat 29). Alle andere films worden in Cinema Lumière vertoond. Heel bijzonder wordt Cult!Live, aanstaande zaterdag 27 april. Hiervoor creëerde Köhn alias Jürgen De Blonde een bijzondere soundtrack bij ‘Post Tenebras Lux’. “Deze film van de Mexicaanse regisseur Carlos Reygadas heeft op natuurgeluiden na geen klankband. Die geluiden trok De Blonde binnen op zijn klankband en hiermee ging hij aan de slag”, legt Haesebrouck uit.

Elke weekavond is er op MOOOV ook ‘Breedbeeld’ met verdiepende verhalen die zich naast het scherm afspelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier