Het koningspaar en hun gasten zullen in Oostende en in Wenduine telkens een deel van evenement meemaken.

Op vrijdag 29 juni organiseert de Provincie 'Waterfront', een vijfde groot participatieproject binnen GoneWest, het culturele herdenkingsprogramma van de Provincie West-Vlaanderen voor de herdenking van WOI. Waterfront vindt plaats over een afstand van 21 kilometer, van de havengeul in Zeebrugge tot de havengeul in Oostende. 6.000 participanten zullen er 3.000 bootjes vasthouden, twee per bootje. Ze assembleren eerst het bootje, schrijven er de naam op van een gesneuvelde op zee (tijdens WOI) en voegen er verder hoopvolle 'boot-schappen' aan toe.

Op vijf verschillende locaties in Zeebrugge, Blankenberge, De Haan, Bredene en Oostende zullen extra voorstellingen op en rond de zee plaatsvinden. Onder andere Giovanni Vanhoenacker en Brugge Plus, Abattoir Fermé, Studio Orka, CirQ en Atelier Bildraum (i.s.m. Muziektheater LOD en Madensuyu) verlenen hun medewerking.

Het evenement wordt ook rechtstreeks uitgezonden op Canvas vanaf 19 uur en wil vooral de aandacht vestigen op de toekomst, de hoop en verzoening. Het geheel wordt gepresenteerd door Joris Hessels en Dominique Van Malder, de makers van Radio Gaga (Canvas). Ze gaan op zoek naar kleine en grote verhalen en voeren gesprekken over boot-schappen met de participanten. Ze cureren bovendien, samen met filmregisseur Peter Monsaert, de vijf voorstellingen in de vijf gemeenten.