Filip De Roeck volgt Rudy Van der Cruyssen op als directeur MAAK

Filip De Roeck (links) volgt Rudy Van der Cruyssen op als directeur van MAAK. © DM
Redactie KW

Na 27 jaar sluit Rudy Van der Cruyssen officieel zijn hoofdstuk af als directeur van MAAK Open Huis voor Kunsten in Knokke-Heist. Hij zal zich terug fulltime richten op een job als docent aan het conservatorium van Brussel. Vanaf 1 oktober wordt hij opgevolgd door Filip De Roeck die zelf al 13 jaar meedraait aan de academie.

“Ik heb hier een fantastisch verhaal mogen schrijven en – voor alle duidelijkheid – een verhaal dat nog niet af is. We hebben hier ongelofelijke dingen gedaan en blijven een trendsetter op heel wat gebieden”, vertelt Rudy Van der Cruyssen bij zijn afscheid.

“Het gemeentebestuur van Knokke-Heist gelooft zeer sterk in de werking van MAAK. Wij doen echt fantastische dingen. Elke directeur vindt zijn school uniek, ik vind dat ook. Maar hier in onze badstad kunnen er dingen die ervoor gezorgd hebben dat MAAK in het landschap van de academies naam en faam heeft”, aldus Van der Cruyssen.

Pionierswerk

“In het verleden voerden we zaken uit die tot op vandaag pionierswerk zijn. Zo waren we de eerste academie met podium- en beeldende kunsten onder één noemer. Maar ook de eerste academie met een volledige jazzopleiding en de eerste academie die een volledige musicalopleiding heeft opgebouwd. En niet te vergeten, ons recent verhaal van productontwerp. Met ons nieuw atelier leren we kinderen, jeugd én volwassenen kijken naar toepassingen in de 21ste eeuw.”

We hebben altijd gekeken naar wat er leeft in onze gemeente en op deze behoeften ingespeeld. De beleidsvisie van Knokke-Heist omvat onder meer vernieuwing en inzetten op technologische toepassingen. Knokke-Heist is een vooruitstrevende gemeente en dat was voor mij de aanleiding om als academie dat mee te voeden.”

Talenten

“Wat ik zeker ga missen, zijn de momenten waarop je een leerling recht in de ogen kijkt en zegt: jij bent uniek, jij hebt iets dat iemand anders niet heeft. Talent begeleiden, talent laten groeien en talent vleugels geven. Daar kan ik ontzettend van genieten.”

“Kunst is enorm belangrijk in de opleiding van een kind. Maar ik ga evengoed de koffiepauzes missen of de glimlach van mijn secretaresses als ik weer eens binnenwandelde in een foute outfit. MAAK is 27 jaar mijn tweede thuis geweest, een verhaal van 7/7.”

“Praten en bereikbaar zijn”

“Filip De Roeck mag verder bouwen aan heel mooi verhaal en hij krijgt ook een academie in handen die niet in verval is. Hij komt terecht in een academie waar hij zelf 13 jaar in heeft meegedraaid. Hij kent de werking. Maar toch blijft het zo belangrijk om je af en toe eens neer te ploffen en te luisteren naar mensen. Praten en bereikbaar zijn, zijn onmisbare kwaliteiten als directeur.”

Opvolger Filip De?Roeck?doorloopt de komende weken samen met de huidige directeur Rudy Van der?Cruyssen?een inwerkingsperiode om de kneepjes van het vak te leren. (DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier