Fietsers treden in het spoor van de Poolse bevrijder in Tielt

Redactie KW

Liberation Ride lokte 400 deelnemers naar Tielt die fietsen in het spoor van de Poolse bevrijder. Het Generaal Maczekplein en de omgeving van de Europahal in Tielt leken zaterdagnamiddag wel Pools grondgebied.

Niet verwonderlijk, want de Polen organiseerden er een groot bevrijdingsfeest. Amper een week geleden was het namelijk exact 75 jaar geleden dat de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Maczek een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog in Tielt.

Dat werd onder meer gevierd met fietstochten waarbij de deelnemers deels de weg aflegden die ook de Poolse bevrijders hebben gevolgd. De eigenlijke Liberation Rode, begeleide ritten over 120 en 80 km, konden rekenen op 160 fietsers, terwijl de kortere gezinstochten afklokten op 240 deelnemers. Dat waren er dus 400 in totaal.

Pools dorp

Het Generaal Maczekplein werd voor de gelegenheid omgetoverd tot een Pools dorp met onder meer optredens van Poolse muziekgroepen en een spectaculaire act van een Poolse fietsacrobaat. Toeristische regio’s uit het land maakten van het evenement gebruik om hun troeven te promoten. Er was zelfs een standje dat aanzette tot investeren in Pools vastgoed.

1.500 bezoekers voor tentoonstelling

In het begin van de namiddag werd ook nog een herdenkingsceremonie aan de Shermantank gehouden in aanwezigheid van de Poolse ambassadeur van België en gouverneur Carl Decaluwé.

Intussen werd ook de tentoonstelling ‘Gepantserde vleugels’, aan haar laatste weekend toe in de Europahal, druk bezocht. Zoals het er nu naar uitziet, zal de expo uitkomen op ruim 1.500 bezoekers.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier