Op het Gala van de Ensors op het Filmfestival Oostende werden de Vlaamse Filmprijzen, liefst 17 Ensors uitgereikt. 'Home' van Fien Troch, de favoriete, kreeg zes nominaties en werd gelauwerd als Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur (Loïc Bellemans, Mistral Guidotti, Sebastian Van Dun), Beste Actrice (Lena Suijkerbuijk), Beste Vrouwelijke Bijrol (Els Deceukelier) en Beste Montage (Nico Leunen).

De Cast van de winnende film 'Home' © FRO

'Le Ciel Flamand' van Peter Monsaert twee Ensorbeeldjes pakte twee Ensors. Wim Willaert won de Ensor Beste Mannelijke Bijrol en David Williamson die voor Beste DOP. Jessica Woodworth en Peter Brosens werden bekroond met de Ensor Beste Scenario voor hun film King of the Belgians'. Nathalie Teirlinck, regisseur van 'Le Passé devant nous', ging met de debuut-Ensor aan de haal en won ook de Prijs van de Industrie, verkozen door de Ensor Academie.

Deze mensen vielen ook in de prijzen: Brent Vanneste voor zijn muziek in 'My first Highway', Kurt Loyens ontving de Ensor Beste Art Director voor zijn werk in de film 'Storm', Christophe Pidre en Florence Scholtès wonnen de Ensor Beste Kostuum voor 'Souvenir' en tot slot mocht Esther De Goey de Ensor Beste Make-up voor 'De Premier' mee naar huis nemen. De beste Kinder- en Jeugdfilm 2017 werd 'Ghost Rockers voor altijd' van Gertjan Booy.

Directeur Peter Craeymeersch, zijn vrouw VTM-kokkin Sandra Bekkari en Man van het Festival, Wim Opbrouck. © FRO

De jury van deze achtste Ensor-editie bestond uit voorzitster Caroline Pauwels (rector aan de VUB), regisseur/producent Nathalie Basteyns, cameraman Lou Berghmans, acteur/zanger en muzikant Wannes Capelle, regisseur Jan Eelen, acteur Filip Peeters, producente Viviane Vanfleteren, production designer Bart Van Loo en auteur/scenarist Annelies Verbeke. Speciale gaste bij de jury dit jaar was Willeke van Ammelrooy die gastland Nederland vertegenwoordigde.

Voor het eerst werd ook de Albert Bert-prijs uitgereikt voor de film die het zowel qua bezoekersaantal als qua klantenappreciatie het hoogst scoort. Winnaar werd 'De Premier' van Erik Van Looy. De Telenet Publieksprijs voor Beste Vlaamse Film ging naar 'Sprakeloos' van Hilde Van Mieghem.

De Ensor-show werd traditioneel afgesloten met een gezellige party. De uitreiking van de Ensors betekende de apotheose van het elfde Filmfestival Oostende. (Belga/FRO)