Festival van Vlaanderen en De Kreun Kortrijk gaan samen

Burgemeester Vincent Van Quickenborne, Tom Vangheluwe (De Kreun), burgemeester-voor-één-dag Arne Deceunynck, Joost Fonteyne (Festival van Vlaanderen), Liesbet Maddens en schepen van Cultuur An Vandersteene. © JVGK
Axel Vandenheede

De Kortrijkse muziekwereld davert op zijn grondvesten: Festival van Vlaanderen Kortrijk en De Kreun integreren hun werking in een genre-overschrijdende muziekorganisatie, die op 1 januari 2017 moet opstarten.

In Kortrijk – en ver daarbuiten – zijn Festival van Vlaanderen Kortrijk en De Kreun twee begrippen. Festival Kortrijk bestaat sinds 2010 en wordt als de meest avontuurlijke telg van de Festival van Vlaanderen-familie beschouwd. De Kreun is al veel langer actief (sinds 1981) en is na een lange periode in Bissegem al een aantal jaar gehuisvest in Kortrijk. Na veel overlegmomenten beslisten beide organisaties nu om een nieuwe genre-overschrijdende muziekorganisatie – voorlopig is er nog geen naam – te vormen.

“Die nieuwe genre-overschrijdende muziekorganisatie is een goede zaak”, aldus burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Kortrijk is een muziekstad, maar brengt dat te weinig naar buiten. Dat zal nu veranderen. De nieuwe muziekorganisatie zal bovendien haar intrek kunnen nemen in een vernieuwd muziekcentrum : Track moet tegen de zomer van 2017 een nieuwe ‘look and feel’ hebben (kostprijs : 4 miljoen euro, red.). Tot slot is het ook belangrijk dat de cultuurminded Jo Libeer voorzitter wordt van dit initiatief.”

Artistieke en zakelijke leiding

“De nieuwe muziekorganisatie zal voor alle duidelijkheid niet de enige speler in Kortrijk zijn wat betreft muziekprogrammatie”, pikt schepen van Cultuur An Vandersteene (N-VA) in. “Het is wel de bedoeling dat de muziekorganisatie gaat samenwerken met de andere spelers.”

Joost Fonteyn, nu nog directeur van Festival van Vlaanderen, wordt de algemeen directeur van de nieuwe muziekorganisatie. Tom Vangheluwe (artistiek directeur De Kreun) zal de artistieke leiding op zich nemen, Bert Debrouwere (zakelijk directeur De Kreun) de zakelijke leiding.

(AXV)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad van vrijdag 23 oktober.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier