Felix wint Café Paté: “Vooral de eer is belangrijk”

Winnaar Felix François (rechts op de foto) met mede-organisator van Café Paté Matthias Speybrouck. © EDB
Redactie KW

De ludieke wedstrijd Café Paté, die al voor de derde keer georganiseerd werd tussen verschillende Kortrijkse koks, werd gewonnen door Felix François (31) van restaurant Het Vliegend Tapijt.

Café Paté vond dit keer plaats vond op de beurs Chef 17 in Xpo Kortrijk. De opdracht bestond er in een herfstpaté te maken die voor minstens 80 % uit varkensvlees bestond. Die werd door een vierkoppige jury beoordeeld op textuur, smaak, originaliteit en kruiding. Felix voegde bij het varkensvlees onder meer nog boutjes van wilde eenden, paddestoelen en walnoot toe. Zijn paté was omhuld door een druivenblad. Tweede werd Karel Callebert van Walle 111 en derde Frederick Desmedt van Oud Walle. Er was een grote variatie in de patés. “Elke chef maakte een eigen creatie”, stelt Franck Devos, één van de juryleden. “We waren het unaniem eens over de winnaar. De paté was goed gekruid, smeuïg en er zat een goed idee achter.”

Felix François organiseert Café Paté al voor de derde keer samen met Matthias Speybrouck van Va et Vient. “Er vallen geen prijzen te winnen, maar er is een wisselbeker en vooral de eer is belangrijk”, glimlacht Felix.

Paté als hapje

Felix François woont met zijn echtgenote Nel Desmet en hun zoontje Lukas (6) in Marke. Hij volgde een koksopleiding en specialiseerde zich in seizoensgebonden keuken. Felix werkte vier jaar in La Durée in Izegem. Op 1 juli 2011 namen hij en Nel restaurant Het Vliegend Tapijt over van Felix’ ouders. Hij staat er zelf aan het fornuis. De inrichting van het restaurant is een knipoog naar de bruine kroeg van weleer. Het restaurant wordt vermeld in de Bistronomie gids, en dit staat voor no-nonsens gastronomisch tafelen. Paté is in zijn restaurant sporadisch verkrijgbaar als hapje. “In de herfst maak ik vaak paté”, zegt hij. Het recept van de paté die hij meenam naar Café Paté was nieuw en zal hij nog wel eens maken.

Felix is ook lid van ‘Jong Keukengeweld’, een selectie van talentvolle jonge chefs in Vlaanderen. (EDB)