Fagot wordt instrument in de kijker tijdens Schuimend Klassiek in Schuifferskapelle

Simon uit Kanegem zet de fagot in de kijker tijdens Schuimend Klassiek. © GF
Redactie KW

Onder de noemer Schuimend Klassiek is de band The Dirty Scums dit jaar van start gegaan met een nieuwe reeks evenementjes die plaats vinden in het lokale dorpscafé ‘t Een en ‘t Ander van hun thuisbasis Schuiferskapelle. Schuimend refereert daarbij zowel naar de Scums als naar het aperitiefgehalte van de optredentjes.

In elke editie van Schuimend Klassiek wordt één klassiek instrument gedurende een uurtje in de kijker geplaatst. Daarbij wordt door de muzikant van dienst wat tekst en uitleg gegeven over zowel het instrument als over de gespeelde klassieke werken, en wordt er uiteraard gesoleerd op dat instrument, al of niet onder begeleiding.

De locatie is het knusse achterafzaaltje van ‘t Een en ‘t Ander, waarbij je even in de waan kan verkeren dat je vanuit het café Star Trek-gewijs bent geteleporteerd naar een laatmiddeleeuwse huiskamer annex keuken. Het aantal zitplaatsen is beperkt tot dertig à veertig. De kleinschalige concertjes vinden telkens plaats op zondagvoormiddag van 11.00 uur tot 12.00 ur, en wel op de vierde zondag van de maanden februari, mei en november.

Fagot in de kijker

Het instrument dat op 24 november in de kijker wordt gezet, is de fagot. Dit instrument is een vaste waarde in klassieke muziek, waarvan er twee tot soms wel vier deel uitmaken van een symfonisch orkest. Simon – afkomstig uit Kanegem – volgde vanaf het derde leerjaar muziekacademie, en startte het jaar daarop zijn fagot-opleiding.

Anderhalf decennium later vinden we hem terug in het vijfde jaar van het muziekconservatorium van Gent én als freelance muzikant, zo speelde hij dit jaar mee met het Nationaal Orkest van België. Sinds zijn start in het conservatorium speelt hij jaarlijks zo’n 60 à 70 concerten met diverse Belgische en Nederlandse gerenommeerde orkesten en ensembles.

De toegang is gratis, wel wordt je aandacht verwacht en een vrije bijdrage gevraagd. Uit respect voor de muzikant: kom tijdig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier