Leonardo da Vinci (1452-1519) belichaamde het ideaal van de universele mens uit de Renaissance. Hij was veel meer dan alleen maar de schilder van de Mona Lisa. Hij was vooral een geniaal ontwerper en uitvinder. Zo vond hij onder meer het vliegtuig, de helikopter, de onderzeeër en een parachute, een tank en draaibruggen uit. Hij boekte enorme vooruitgang op het gebied van de bouwkunde, de hydrodynamica, de architectuur en de anatomie.

Hij ontpopte zich tot een briljant militair ingenieur en wiskundige. Want zijn genie stond vaak ten dienste van de Italiaanse krijgskunst. Speciaal voor de tentoonstelling werden meer dan honderd uitvindingen van Leonardo da Vinci, op basis van zijn tekeningen, op maquette vervaardigd.

Sfumato techniek

Omdat hij vooral actief was als uitvinder, liet Leonardo da Vinci amper een twintigtal schilderijen na. Maar hij is beroemd voor twee technieken : de sfumato (vervagende composities) en de chiaroscuro (het licht-donker effect). Kopieën van da Vinci's meesterwerken worden in de expo gelinkt aan werken van de hedendaagse, metafysische Italiaanse schilder Antonio Nunziante.

© Benny Proot

De tentoonstelling richt zich tot een breed en vooral jong publiek, met enkele interactieve uitvindingen. Voor scholen - specifiek de eerste en tweede graad - zijn er educatieve fiches beschikbaar.

Info : www.xpo-center-bruges.be

Leonardo da Vinci (1452-1519) belichaamde het ideaal van de universele mens uit de Renaissance. Hij was veel meer dan alleen maar de schilder van de Mona Lisa. Hij was vooral een geniaal ontwerper en uitvinder. Zo vond hij onder meer het vliegtuig, de helikopter, de onderzeeër en een parachute, een tank en draaibruggen uit. Hij boekte enorme vooruitgang op het gebied van de bouwkunde, de hydrodynamica, de architectuur en de anatomie.Hij ontpopte zich tot een briljant militair ingenieur en wiskundige. Want zijn genie stond vaak ten dienste van de Italiaanse krijgskunst. Speciaal voor de tentoonstelling werden meer dan honderd uitvindingen van Leonardo da Vinci, op basis van zijn tekeningen, op maquette vervaardigd.Omdat hij vooral actief was als uitvinder, liet Leonardo da Vinci amper een twintigtal schilderijen na. Maar hij is beroemd voor twee technieken : de sfumato (vervagende composities) en de chiaroscuro (het licht-donker effect). Kopieën van da Vinci's meesterwerken worden in de expo gelinkt aan werken van de hedendaagse, metafysische Italiaanse schilder Antonio Nunziante.De tentoonstelling richt zich tot een breed en vooral jong publiek, met enkele interactieve uitvindingen. Voor scholen - specifiek de eerste en tweede graad - zijn er educatieve fiches beschikbaar.Info : www.xpo-center-bruges.be