Expo in MMP1917 focust op wederopbouw

V.l.n.r. Steven Vandenbussche, schepen Joachim Jonckheere en Lee Ingelbrecht. (foto ZB)
Redactie KW

In het Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke loopt een nieuwe tijdelijke tentoonstelling. De expo ‘Feniks, Huib Hoste en het modernisme’ brengt het verhaal van modernistisch architect Hoste en de wederopbouw in Zonnebeke na de Eerste Wereldoorlog.

“Zonnebeke wordt vanaf oktober 1914 meegezogen in de allesverwoestende Eerste Wereldoorlog, waardoor de inwoners op de vlucht slaan. Wanneer de eerste bewoners terugkeren, vinden ze niets terug. De streek ziet eruit als een savanne en overal liggen hoopjes puin en ondergelopen bomkraters”, aldus directeur van het MMP1917 Steven Vandenbussche.

Urbanist-architect

“Na de Eerste Wereldoorlog wordt Huib Hoste aangesteld als urbanist-architect voor de gemeente Zonnebeke. Terwijl de oorspronkelijke bewoners teruggrijpen naar het verleden om de sporen van de oorlog uit te wissen, verwezenlijkt Huib enkele unieke modernistische gebouwen. Zo wordt de kerk van Zonnebeke gezien als de eerste modernistische kerk van België. Hoste krijgt niet alleen de opdracht de kerk, maar ook de bijhorende pastorie, het gemeentehuis, de gemeenteschool en directeurswoning, de kerk van Geluveld… te ontwerpen. De tentoonstelling geeft een overzicht van zijn ontwerpen in de gemeente en regio.”

Feniks 2020

“De heropbouw van de Zonnebeekse kerk verliep niet van een leien dakje. Na een dodelijk ongeval tijdens de bouw en enkele geschillen met de gemeente, zet men de samenwerking stop. De pastoor laat daarna de rest van het interieur door anderen inrichten, geheel tegen de plannen van Hoste in. Door de virtual reality in de expo ontdekken de bezoekers hoe het interieur van de kerk er volgens Hoste had moeten uitzien. Dankzij het project Feniks 2020 kunnen we met steun van Toerisme Vlaanderen en in nauwe samenwerking met de provincie West-Vlaanderen en andere gemeentes uit de Westhoek het volledige verhaal brengen dat het uitzicht van de Westhoek tot op vandaag bepaalt. De gebundelde krachten zet onze regio ook na de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog op de kaart”, zegt Steven Vandenbussche. Deze tijdelijke tentoonstelling maakt deel uit van Feniks 2020. Dat project vertelt het opmerkelijke verhaal van de wederopbouw van de voormalige frontzone in de Westhoek na de totale vernielingen van de Eerste Wereldoorlog.

Jaarprogramma

Verschillende steden, gemeenten en musea zetten hun schouders onder een jaarprogramma van expo’s, evenementen en toeristische routes. Deze gratis tentoonstelling in de Onze Lieve Vrouwkerk van Zonnebeke is open tot 15 november. De kerk is dagelijks open van 9 tot 17 uur met laatste toegang om 16.30 uur. Niet toegankelijk op zondag van 10 tot 11.30 uur. Ook de kerktoren is sinds juni opnieuw te bezoeken. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier