Ex-Torhoutenaar regisseert ‘Close-Harmonie’ in voormalige thuisstad

Bart Cafmeyer regisseert 'Close-Harmonie' op 5 en 6 april in het cultuurcentrum de Brouckere. © foto JS
Johan Sabbe

Het Houtlands Harmonieorkest en het vocaal ensemble Septem Viri bestaan respectievelijk 150 en 30 jaar en dus kan een feestelijk muzikaal spektakel niet uitblijven. De twee gezelschappen brengen een gezamenlijk concert, dat twee keer in het cultuurcentrum de Brouckere gespeeld wordt. Op vrijdag 5 en zaterdag 6 april om 20 uur. Ex-Torhoutenaar Bart Cafmeyer zorgt voor de regie.

Bart, zoon van de ooit legendarische toneelregisseur Guido Cafmeyer, is in Torhout opgegroeid. Hij musiceerde er als jonge snaak jarenlang in De Jongelingskring, nu omgedoopt tot het jubilerende Houtlands Harmonieorkest. Of hoe de cirkel rond is.

Graag klassieke muziek

Bart (63) is zeer blij dat hij de pittige en vooral heel amusante jubileumproductie Close-Harmonie van het harmonieorkest en Septem Viri mee vorm mag geven. En er samen met zijn vrouw An Deryckere zelfs een verhaal in mag vertellen. “Het geheel wordt prachtig”, zegt hij. “Ik ben een gelukkig man. Ik ben vooral blij dat ik verschillende zaken kan combineren. Ten eerste: mijn grote liefde voor muziek. Elke middag maak ik er een punt van om een halfuurtje naar klassieke muziek te luisteren. Vooral barok, maar ook af en toe de zwaardere romantische werken.”

“Ten tweede: ik keer terug naar mijn jeugd. Van Michel Denolf van het Houtlands Harmonieorkest kreeg ik vorige week enkele super-8 filmpjes, die ik meteen digitaliseerde. En wie zie ik daar plots lopen? Mezelf als zestienjarige. En daarnaast allemaal mensen die ik heel goed gekend heb. Je moet weten: ik heb van mijn twaalfde tot mijn achttiende meegespeeld in De Jongelingskring. Ik speelde derde hoorn. Toegegeven, ik was geen goede muzikant. Ik begreep weinig van de verschillende ritmes die ik moest spelen. En vanaf mijn zestiende bekroop me veel meer de toneel- en woordmicrobe. Weet je dat ik toen jaloers was op de presentator van dienst tijdens de concerten van De Jongelingskring? Ik wou veel liever de presentatie doen dan hoom te spelen. Maar ik heb in de harmonie veel geleerd en uit dat muzikale bad zaken kunnen gebruiken bij latere opdrachten. Ik ben er Willy Verhelle, mijn leraar hoorn en de toenmalige dirigent, nog altijd dankbaar voor.”

Leraar geschiedenis

“Ook regisseren is mijn passie. Niet alleen toneelstukken, maar ook voorstellingen als Close-Harmonie probeer ik met plezier in goede banen te leiden. Ik mag creatief meedenken aan een scenario, teksten schrijven, het draaiboek opstellen en in de geschiedenis duiken. Want vergeet niet: ik ben ook leraar geschiedenis. En die leraar komt dan naar boven. Eerst opzoekingswerk doen, wat zalig is. Oude filmpjes en foto’s bekijken en daarna kijken hoe je een lijn kunt vinden in het verhaal dat je aan de mensen wilt presenteren. Op die manier wordt Close-Harmonie behalve een concert ook een geschiedenisles. Aan de hand van het kleine verhaal van de harmonie wil ik het grotere verhaal van de wereld vertellen, waarin de muziekmaatschappij kon gedijen. Ik denk aan de jaren 1860 met de katholieken lijnrecht tegen de liberalen. En de rumoerige tijd net vóór de Eerste Wereldoorlog.”

Met de ogen gesloten

“Bart Van Synghel van Septem Viri springt me bij om er een boeiende didactische projectie van te maken, een lust voor het oog.”

“In zijn totaliteit wordt het uiteraard een onvergetelijke muzikale avond. Het Houtlands Harmonieorkest is namelijk top in Vlaanderen met Nico Logghe als fantastische dirigent. En daarnaast mag ik al voor de derde keer Septem Viri regisseren. Ik verlang om mijn ogen te sluiten en naar hun prachtige stemmen te luisteren.”

De tickets kosten 20 euro in voorverkoop en 22 euro aan de deur. Ze zijn te koop via de website www.ticketwinkel.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier