Europese showkorpsen brengen spektakel in gemeentepark

Showband Calypso is dit weekend aan het werk in Duitsland en ontvangt volgend weekend enkele Europeese topkorpsen op de internationale taptoe. © GJZ
Redactie KW

Ter gelegenheid van de Guldensporenviering in Zwevegem, organiseert Showband Calypso samen met de gemeente weer een internationale taptoe. Zes showkorpsen brengen er volgende week zaterdag een prachtig spektakel.

Showband Calypso is momenteel in goede doen. Vanavond vrijdag treden ze op in Oudenaarde en morgenvroeg, zaterdag, vertrekken ze naar Duitsland om er hun show te brengen. In september vorig jaar konden ze zich in het Nederlandse Kerkrade in de finale spelen van het Europese kampioenschap. “Een schril contrast met toen we ruim 30 jaar geleden begonnen”, zegt voorzitter Philippe Depraetere, die er toen ook al bij was. “Ik herinner me nog goed dat we in 1985 zijn gestart met een 40-tal leden.”

Aanvankelijk konden ze in de Sint-Pauluszaal op de Europawijk terecht om na twee jaar te verhuizen naar het petanquelokaal in oc De Brug. In 1989 konden ze hun huidig lokaal, eveneens in oc De Brug betrekken.

Ups en downs

“We zijn momenteel bezig aan de derde generatie. Het is leuk om te zien dat nu de kinderen komen van oud-Calypsoleden die we hier zelf als kleine gasten hebben gekend.”

In die 30 jaar Calypso zullen er ongetwijfeld ook mindere periodes geweest zijn. Philippe Depraetere is de eerste om dat toe te geven. “We hebben uiteraard ook onze ups en downs gekend, al moet ik zeggen dat de downs toch korter zijn dan de ups.”

Als voorbeeld haalt hij de doorstroming aan. “We hadden vroeger heel wat leeftijdsgenoten die omwille van studie, huwelijk of wat dan ook, het korps verlieten. We beschikten niet over de nodige jonge gasten die konden doorstromen en de vrijgekomen plaatsen opvullen. Sinds we gestart zijn met onze jongerenwerking, waar zowel jonge muzikanten als ‘colorguard’ een aparte opleiding krijgen, staan we klaar voor de toekomst.”

Taptoe

De sterkte van de showband is volgens de voorzitter de muziek, de uitstraling en vooral de uitdaging. “In de eerste plaats is het de vriendschap die telt. Verder hebben we de uitstappen, en scherpen we de vaardigheden van de jongeren aan. Ik denk dan aan verantwoordelijkheidszin, discipline om stipt aanwezig te zijn, enz. Verder werken we met diverse werkgroepen zoals het showcomité, de kostumering, de bar, het feestcomité, de opleiding, het materiaalteam… Ieder heeft zijn rol in het verhaal en dat is belangrijk.”

Volgende week zaterdag, 6 juli, organiseert men opnieuw een taptoe. Dit nu al voor de negende keer. Opnieuw werd gezorgd voor een affiche met enkel topkorpsen op. “Naast Calypso zelf hebben we nog Drum- en Showband Dice Musica ’83, Showband Takostu en Show- en Marchingband Exempel, alle drie uit Nederland, naast Showband Spirit of 52 uit Duitsland en de Belgische Red Hackle Pipe Band en Highland Dancers. We sluiten af met een afterparty waarop ‘Ze Quaffeurz’ voor de ambiance zorgen”, verduidelijk secretaris Wouter Dewyn.

De toegang tot de taptoe in het gemeentepark is gratis, maar wie op de tribune het spektakel wil volgen, dient wel te betalen. “Op de hoofdtribune kost een zitje 15 euro en op de zijtribune 10 euro. Tickets kan je bestellen op www.showbandcalypso.be. In voorverkoop krijg je een euro korting. Het spektakel begint zaterdag 6 juli om 19 uur.

(Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier