Etienne Vermeersch viert 80ste verjaardag in Reyers Laat

Professor Etienne Vermeersch. (Foto a-TVH)
Redactie KW

Professor emeritus Etienne Vermeersch viert vrijdag zijn 80ste verjaardag. Vanavond wordt hij al in Reyers Laat in de bloemetjes gezet.

De man die al jaren probeert om Vlaanderen een geweten te schoppen, maakt alvast een tussentijdse balans op van zijn leven. Tachtig worden, wat doet dat met een mens? Maar vooral, hoe kijkt hij naar de toekomst? Professor kerkelijk recht Rik Torfs gaat samen met Kathleen Cools op zoek naar de sterktes en zwaktes van de jarige professor. Wat is zijn grootste verdienste en wat had Rik Torfs hem graag anders zien doen?

Etienne Vermeersch, afkomstig uit een Brugs arbeidersgezin, brak op zijn 25ste met zijn geloof en werd een overtuigd atheïst en scepticus. In 1967 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de UGent, waar zijn werk veel weerklank kreeg. Zo effende hij de weg voor de legalisering van abortus en euthanasie in ons land, maar dat werd erg vaak fel gecontesteerd. Hij bleef al die jaren actief en de afgelopen jaren sprak hij zich nog vaak uit over maatschappelijke kwesties zoals het hoofddoekenverbod.

Verder is Noémie Schellens te gast in het laatavondprogramma Reyers Laat. In een vorig leven was ze nog stadssopraan in Leuven. Speciaal voor de professor brengt ze een verjaardagsgeschenk mee.

Reyers Laat, op dinsdag 29 april, om 22.30 uur op Canvas.