Escaperoom in Kortrijkse Broeltorens moet kinderen aanzetten om meer te sporten

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Dit weekend kunnen kinderen tussen 9 en 12 jaar proberen om te ontsnappen uit de iconische Kortrijkse Broeltorens. Vier studenten eventmanagement uit Gent richtten er voor ‘Find Out’ drie verdiepingen in vol raadsels en opdrachten. De kinderen moeten bewegen om die op te lossen.

Tobias Van Den Bossche, Steve Declercq, Tibo Hendrickx en Marthe Derick vertrokken vanuit het idee dat veel kinderen de dag vandaag grote delen van hun tijd doorbrengen achter een scherm. “Wij wilden ze dan ook aan het sporten zetten zonder dat ze dat zelf beseffen”, vertelt Tobias.

De 4 studeren aan de Universiteit van Gent en moesten voor het vak eventmanagement een willekeurig evenement organiseren. “We dachten meteen aan een escaperoom, die zijn nu enorm in”, aldus Tobias. “Maar een escaperoom voor volwassenen uitdenken kost jaren. Daarom ontwierpen wij er eentje voor kinderen. We dachten alles zelf uit en hebben ook de Broeltorens eigenhandig ingericht. Ons ontwerp lieten we wel nakijken door experten en vandaag (vrijdag) kwam er al een klasje dat gratis alles mochten testen.”

Geen gaatjes boren

Die Broeltorens inrichten bleek niet zo simpel. “Zomaar ergens een gaatje boren mocht natuurlijk niet“, lacht Tobias. “Maar we zijn heel creatief geweest met plakband.” “Gaten boren is inderdaad geen optie, maar de studenten zijn hier wel van harte welkom”, vult schepen van Evenementen Kelly Detavernier aan. “De Broeltorens staan sowieso meestal leeg. Op deze manier gaan ze eens open voor een publiek dat hier anders misschien niet zou binnen wandelen. En hier in Kortrijk zien wij het altijd wel zitten om iets raars te doen. (lacht).”

Escaperoom in Kortrijkse Broeltorens moet kinderen aanzetten om meer te sporten

En dat geldt blijkbaar niet voor alle steden. “We hebben 7 gemeenten gecontacteerd”, weet Tobias. “Onder andere Aalst, Oudenaarde en Sint-Niklaas. Maar de meeste namen zelfs niet de moeite om ons te antwoorden. We zijn dus heel blij dat we op deze historische plek terecht kunnen. De Kortrijkse sportdienst was meteen enthousiast.”

Wat er je kroost precies te wachten staat in de toren is streng geheim. De kinderen worden geblinddoekt gedropt in de eerste kamer, die volledig donker is. Vanaf dan moeten ze verschillende codes kraken om te kunnen ontsnappen. Er blijft wel steeds een van de studenten aanwezig. De kinderen hebben 15 minuten om de raadsels in elke kamer op te lossen. Deelnemen kost 30 euro per groepje. Elk groepje bestaat uit 3 tot 6 kindjes. Inschrijven kan via de webshop van Stad Kortrijk. “Ondertussen zijn zowat de helft van de plaatsen uitverkocht”, weet Tobias. “Dus mensen die dit weekend gewoon eens langs wandelen zijn ook welkom.”

Escaperoom in Kortrijkse Broeltorens moet kinderen aanzetten om meer te sporten

Randanimatie

Terwijl de kinderen zich amuseren in de noordelijke toren kunnen ouders terecht voor een hapje en een drankje in de zuidelijke toren. Broers en zussen die te oud of jong zijn om mee te doen aan de escapegame kunnen genieten van de randanimatie. Op zaterdag komen de mannen van De Stroate langs van 14:00 uur tot 16:00 uur voor een initiatie

breakdance en op zondag kunnen kinderen leren wandelen op een slappe koord. ‘Find Out’ zelf is open op zaterdag 6 en zondag 7 april, telkens van 10:00 uur tot 18:00 uur. De opbrengst van het project gaat naar een goed doel.

(AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier