Ereburger André Nollet (72) tekent nieuw cartoonboek

André Nollet maakt cartoonalbum ivm Wervik 205. © MV
Redactie KW

Naar aanleiding van de festiviteiten rond ‘Wervik 2000’ in 1968 tekende cartoonist en ondertussen Werviks ereburger André Nollet een ludieke terugblik op 2000 jaar Wervikse geschiedenis in stripvorm. Exact 50 jaar later is er in opdracht van het stadsbestuur een vervolgverhaal: een cartoonboek dat de markantste gebeurtenissen sinds 1968 tot vandaag – andermaal met een knipoog – in beeld brengt en zo de Wervikse geschiedenis vervolledigt.

“Ik ben daarmee een jaar bezig geweest, weliswaar niet alle dagen maar wel regelmatig”, aldus André (72). “Ik vond het een geestig werk. De tekeningen zijn handgekleurd en dus niet met de computer. Eerst ging ik op zoek naar anekdotes. Dat kwam niet zo gemakkelijk los. Van bepaalde mensen kreeg ik teksten binnen. Ook informatie die bruikbaar was maar iets uitgebreid of moeilijk te situeren. Wat er niet in staat. Veel over de politiek zit er niet in omdat ik, in tegenstelling met Gent, de politiek in Wervik niet zo goed ken. Burgemeester Youro Casier en zijn voorgangers komen er wel in voor.”

De rode draad in het ludiek cartoonboek is Virovios, lang geleden het stamhoofd van de Kelten in Wervik. “Virovios heb ik laten terugkeren op een wolk en samen met hem deed ik doorlopend in het boek de toer van Wervik”, vertelt André.

Het cartoonboek telt 45 bladzijden en wordt ongetwijfeld een collectorsitem. Het werd bij de drukkerij Publi Almar in Wervik gedrukt op 300 exemplaren. Het kost twintig euro en is de koop aan balie van het Tabaksmuseum.

André Nollet groeide op de Steenakker in Wervik op. Zijn vader was trappenmaker. André heeft nog een broer Luc en een zus Marie-Joseph. Beiden wonen in Wervik en zetten zich onder meer in voor toneelgilde Hoger Op. André Nollet verhuisde 46 jaar geleden om professionele reden naar Gent. Hij woont samen met zijn echtgenote Josiane Verlinde aan de Coupure in Gent. In juli 2009 werd hij in het stadhuis aangesteld tot ereburger van de stad Wervik. Het vorig cartoonboek tekende André toen hij student was en is volledig uitverkocht.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier