Er staat een paard in de gang van de Kunstacademie

16 leerkrachten van de Academie voor Beeld stellen hun werken tentoon. Tijdens de opening waren er enkele leerkrachten aanwezig. We zien curator en deelnemer Henk Delabie, Yvan Derwéduwe, Louis Samain, Hannes Vierstraete (directeur academie woord en muziek), Gill Van Eeckhout, Jolien Collen, Nel Vanhoenacker en directrice Heidi Nolf. © WO
Redactie KW

In de Academie voor Beeld staan het ganse jaar door de leerlingen en hun werken centraal. Uitzonderlijk presenteren nu ook de leerkrachten en de directeur zelf hun artistiek werk aan het grote publiek. Tot 12 oktober is het resultaat van hun creativiteit te bewonderen tijdens de expo ‘Er staat een paard in de gang’.

Door Carlos Berghman

De Academie voor Beeld wordt wel eens simplistisch de ‘tekenschool’ genoemd, maar ze is veel meer dan dat. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen er een uitgebreid gamma aan kunstopleidingen volgen: animatiefilm, beeldatelier, architectuur, beeldhouwen en ruimtelijke kunst, fotokunst, keramiek, schilderkunst, tekenkunst, grafiekkunst…

“Aangezien onze oudste leerlinge 88 jaar is, kunnen we wel zeggen dat de academie er echt is voor iedereen tussen 6 en 88 jaar”, glimlacht Heidi Nolf, directeur Beeldende en Audiovisuele Kunst. “Meestal gebruiken we onze muren om het werk van onze leerlingen te presenteren. Maar nu kan iedereen eens zien hoe de leerkrachten en de directie zelf met kunst omgaan.”

Guerrilla-expo

De lesgevers geven allemaal met veel passie hun kennis door en maken van de academie een plaats waar je kunst en cultuur kan beleven. “Hier staat de mens centraal. In de academie draait het om passie en de wil om vaardigheden bij te leren, een open blik te verkrijgen, nog meer mens te worden en mens te zijn”, aldus Heidi.

Tien jaar geleden exposeerden de lesgevers van de kunstacademie al eens in CC De Steiger en vorig jaar nog staken enkele leerkrachten een geïmproviseerde guerrilla-expo ineen. “Als directeur en als team vinden we het belangrijk dat we niet enkel pedagogisch goed werk leveren in onze ateliers of klassen. We mogen ons niet beperken tot het theoretische, maar moeten zelf ook artistiek met het medium bezig zijn. Het is pas wanneer we zelf actief bezig zijn met de materie, dat we dit beter kunnen doorgeven aan onze leerlingen.”

Nieuw academiejaar

Aan de expo ‘Er staat een paard in de gang’ nemen 15 leerkrachten van de ateliers Menen, Lauwe, Rekkem, Wervik, Geluwe en Kruiseke deel. “Dat is quasi iedereen van ons team. Zelfs de interimarissen lieten zich niet onbetuigd. Ook ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en stel eigen werk tentoon”, aldus de directeur. De expo loopt in de centrale gang van de academie in de Bruggestraat 43 en is nog tot 12 oktober vrij te bezoeken tijdens de openingsuren van de hoofdschool.

Wie de kunstmicrobe voelt kriebelen en zich wil inschrijven voor het nieuw academiejaar, kan dat nog tot het einde van deze maand. “Op onze website kan je terecht voor alle lesmomenten. Sommige groepen zijn al volzet, maar er zijn zeker nog voldoende mogelijkheden. Mensen met een UIT-pas met verhoogde tegemoetkoming krijgen een extra korting op hun inschrijving”, besluit Heidi.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier