Ensorhuis is een groot succes: al meer dan 12.000 bezoekers

Het Ensorhuis mocht al 12.000 bezoekers ontvangen. (foto gf)
Gillian Lowyck

De stad was al langer van plan om van Oostende dé James Ensor-stad te maken. Dit jaar is dat eindelijk uit de startblokken geschoten met de opening van het vernieuwde Ensorhuis. Met succes, want het museum mocht ondertussen al meer dan 12.000 bezoekers verwelkomen. Een succes, zeker in coronatijden.

Het heeft een hele tijd geduurd, maar in juli was het eindelijk zover: het vernieuwde Ensorhuis met bezoekerscentrum opende de deuren. In volle coronaperiode dus, maar dat hield de bezoekers en liefhebbers van het werk van Ensor niet tegen. “We mogen inderdaad zeggen dat het een groot succes is tot nu toe”, duidt Samuel Lauwers van Toerisme Oostende. “Van de opening in juli tot eind september bezochten al 12.000 mensen het Ensorhuis. Dat is wel het aantal dat we in gedachten hadden toen we open gingen. Al moet er natuurlijk wel bijgezegd worden dat we zonder coronamaatregelen veel meer bezoekers hadden kunnen verwelkomen. Nu kunnen er tien mensen binnen per vijftien minuten.” Door corona moeten alle bezoekers een tijdslot reserveren: “Het gebeurt af en toe dat we in weekends volzet zijn”, gaat Samuel verder. “Maar je kan zeker altijd binnenspringen, meestal zijn er wel nog plaatsen beschikbaar. Al reserveer je dan een slot voor pakweg een halfuurtje later.”

Positief onthaald

De opening van het Ensorhuis en het vernieuwde bezoekerscentrum werd overal positief onthaald. “En we krijgen ook heel regelmatig mailtjes van bezoekers die vertellen hoe interessant en aangenaam hun bezoek was”, zegt Sam trots. “Dat doet echt wel deugd. Maar we zijn nog maar pas open en het komt er dus op aan om te zorgen dat Ensor in the picture blijft staan.”

En dat lijkt aardig te lukken. De Oostendse kunstenaar is de laatste maanden alomtegenwoordig in de actualiteit. Fotograaf Athos Burez maakte het schilderij ‘de Baden van Oostende’ na op het strand, Bekende namen als Arno, Bent Van Looy en Johannes Verschaeve bundelden onlangs hun muzikale krachten voor een uniek Ensor-album… In 2024 is het bovendien 125 jaar geleden dat de Oostendse grootmeester overleed. Dat jaar wordt een Ensorjaar.

Mediacampagne

“En er staat nog heel wat op de planning”, zegt Pieter Hens van Toerisme Oostende. “De komende maanden plannen we een grote mediacampagne rond James Ensor. Volgend jaar staat een culinair event rond Ensor op de planning, samen met curator Kobe Desramaults. Dat evenement vindt plaats in februari. Verder hebben we ook nog de wisselende expo’s in het Ensorhuis. We willen Ensor ook integreren in evenementen. Maar niet zomaar alles, het moet passen, er moet een match zijn. Er staat dus nog heel wat te gebeuren.” De volgende expo zal focussen op de foto van de Baden van Oostende. Volgens Samuel Lauwers is het Ensorhuis een positief verhaal. “We werken met een heel tof team, mensen die zich echt elke dag honderd procent inzetten. Het is fijn dat er dan ook heel wat bezoekers komen. We krijgen trouwens ook heel veel aanvragen voor groepen. En die groepen zijn heel divers: scholen, serviceclubs… Tussen nu en november kregen we al 25 aanvragen”, geeft Samuel tot slot nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier