Enkel natuurlijk licht tijdens expo in Muze’um L in Rumbeke

Het werk van Henk Delabie is nog tot eind november te bekijken in Muze'um L. © Stefaan Beel
Redactie KW

De najaarstentoonstelling in Muze’um L op de Zilverberg toont tot 1 december werk van Henk Delabie. “In het lichtmuseum werk ik uitsluitend met natuurlijk licht.”

De spots in Muze’um L in de Bergstraat mogen tot het begin van de winter even uit want beeldend kunstenaar Henk Delabie bouwde er installaties die het best tot hun recht komen zonder kunstmatig licht.

“Natuurlijk licht dat door de grote ramen van het lichtmuseum binnenstroomt, zorgt voor veel meer mooie schakeringen. Met deze werkwijze wil ik dat de bezoeker de ruimte anders ontdekt. Ik wil het museum als het ware openbreken en vooral de werkelijkheid laten zien zonder de aanpassingen dat kunstlicht onvermijdelijk aanbrengt. Een van de werken is een canvas waar ik het schilderdoek weghaalde. Je kijkt dus letterlijk naar de realiteit doorheen het kader.”

Installatie

“Ook buiten heb ik een installatie geplaatst. Het is een betonnen constructie, een maquette, waarbij de buitenmuren de binnenkant volledig afsluiten. Zo knip ik eigenlijk een stukje van de wereld uit. Het is een soort blindspot waarbij datgene dat zich tussen de muren bevindt voor eeuwig onaantastbaar wordt. Het is een droom om hier en daar van die blindspots op ware grote te kunnen bouwen zodat er toch een klein beetje ongereptheid overblijft.”

‘Verplaatsingen & Tocht’, zo heet de tentoonstelling van Henk Delabie uit Geluwe.

Ze is gratis te bezichtigen op zondagen tot 1 december van 14 tot 17 uur. (BCR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier