“Eindelijk prijs!” Jana Minne debuteert in De Drie Musketiers

In 'De Drie Musketiers' is Jana Minne aan haar eerste rol in een grote musical toe. © SLW
Stefaan Lernout

Ze deed al zo vaak auditie, telkens tevergeefs. Nu heeft ze toch haar debuut op het grote podium beet. Jana Minne is zot van musical en met haar rol in ‘De Drie Musketiers’ maakt ze haar droom waar. Het grootse spektakel wordt opgevoerd in Brugge naar aanleiding van de 150e verjaardag van de stadsschouwburg.

Jana Minne (24) studeerde ergotherapie aan Howest, nu is ze actief als maatschappelijk werker. Wie haar kent, weet echter dat haar passie op het podium ligt. Daar brengt ze samen met andere zangers en dansers haar talenten voor volle zalen. Tijdens haar tienerjaren was ze al helemaal opgeslorpt door de magie van de musical. Zes jaar lang volgde ze de richting musical bij dansschool Pirouette, tegelijk volgde ze ook zangles bij Céline Malysse. Dat ze daar de smaak te pakken kreeg, is een understatement. “Ik heb al heel wat audities gedaan voor musicals”, zegt Jana. “Voor niet-professionele musicals dan toch. Vaak bij Kotékoer, een musicalvereniging uit het Brugse. Ik werd nooit geselecteerd maar nu is dat dus wel gelukt, eindelijk!”

D’Artagnan en …

De musical vertelt het bekende verhaal van de drie musketiers. Het is niet toevallig dat net die musical werd geprogrammeerd. Op 30 september 1869 opende de Koninklijke Stadsschouwburg Brugge de deuren voor het publiek met de voorstelling ‘Les Mousquetaires de la reine’. 150 jaar later brengen het Cultuurcentrum Brugge, de musicalverenigingen TeamJacques en KotéKoer diezelfde musical.

De productie vertelt het romantische verhaal van de jonge d’Artagnan die zijn ouders verlaat om carrière te maken aan het hof van de Franse koning Louis XIII. Hij wordt verliefd op Constance en raakt bevriend met drie echte musketiers waarvan de namen vaak het antwoord zijn op een goede quizvraag.

Rol in het Ensemble

Het wordt een groot opgezet spektakel met een cast van dertig acteurs. Jana hoort bij het ensemble. Zij danst, zingt, speelt, acteert en laat haar mimiek boekdelen spreken. “Weliswaar geen hoofdrol”, nuanceert ze. “We staan wel vaak op het podium maar heel veel tekst krijgen de individuele leden van het ensemble niet. Wat we doen is het versterken van de hoofdrollen, zonder ons zou het minder geanimeerd lijken en klinken. Sinds februari repeteren we wekelijks op zaterdag, behalve tijdens de vakantieperiode. Ik heb ondertussen heel wat nieuwe, toffe mensen leren kennen. En veel bijgeleerd!” Dat belooft. Met zo’n enthousiasme zien we Jana vast en zeker nog vaker op de planken.

Er zijn opvoeringen van de musical op 26, 27, 28 en 29 september. Wie d’Artagnan en zijn kompanen Atos, Porthos en Aramis maar vooral ook Jana aan het werk wil zien, zal snel moeten zijn. Er zijn nog een aantal tickets te verkrijgen via de website van Cultuurcentrum Brugge: www.ccbrugge.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier