Einde WO II in Roeselare herdacht met militaire taptoe

De taptoe ter herdenking van het einde van WO II is er al voor de zestiende keer (Foto SB) © (Foto SB)
Redactie KW

De herdenking van het einde van Tweede Wereldoorlog gebeurt voor de zestiende keer met een militaire taptoe. Het optreden op het Polenplein op zaterdag 5 mei wordt voorafgegaan door een parade door de centrumstraten.

Na talrijke organisaties met militaire oldtimers begon zestien jaar geleden een muzikale traditie met een paar Roeselaarse harmonieën. De taptoe die het einde van de Tweede Wereldoorlog, of VE Day, op een waardige manier moet herdenken was geboren.

De organisatie ligt al jaren bij Rony Bekaert. “Een jaarlijkse toelage van het stadsbestuur gaf ons de kans om grotere ideeën uit te werken”, legt Rony uit. “Zo kregen we de kans om het initiatief verder uit te bouwen tot een volwaardige internationale taptoe met klasse. De optocht en het optreden met een rijk deelnemersveld laat het publiek elk jaar weer genieten van een namiddag mooie muziek en show.”

VE DAY TAPTOE

“Het succes is te danken aan onze partners zoals de British Torch Belgian Branch en de meters en peters van de erebegraafplaats op de parkbegraafplaats in Roeselare. Veel dank is er verontschuldigd aan Dirk Brabant, onze PR-verantwoordelijke en regisseur en coördinator Ronny Muylle. We mogen ook de logistieke steun van de stadsdiensten niet vergeten.”

“Dit jaar vind je de VE Day Taptoe opnieuw op het Polenplein maar vooraf is er een streetparade in de centrumstraten. Deelnemers zijn dit keer de Ypres Surrey Pipes and Drums uit Ieper. De Koninklijke Fanfare de Ridder Jans Zonen uit Dadizele en onze Nederlandse gasten, het Historisch Tamboerkorps der Koninklijke Marechaussee en het Traditioneel Jachthoornkorps Garde Jagers.”

STREETPARADE

“De vier bands geven elk een individueel concert eindigen met een gezamenlijke finale onder leiding van Nick Vandendriessche, de dirigent van de Ridder Jans zonen. Dan hoor je onder andere The Rose of Kelvingrove door de Belgische korpsen en De Bolero Militaire door de Nederlandse bands. Tenslotte spelen we de Last Post, het Nederlandse volkslied Het Wilhelmus en de Brabançonne.”

De streetparade die de taptoe voorafgaat trekt op zaterdag 5 mei vanaf 14.15 uur door de Roeselaarse centrumstraten. De taptoe zelf gaat om 16 uur van start op het Polenplein.

Het hele gebeuren is gratis maar wie een zitje wil op de overdekte tribune betaalt 8 euro. Deze genummerde kaarten zijn te koop bij dagbladhandel Bjorn in de Ardooisesteenweg 45 en vanaf 14.30 uur op het Polenplein zelf.

Gebruikers van de vrijetijdspas betalen 4 euro. (Bart Crabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier