Einde voor de Rousselaerse Revue na onenigheid tussen spelers en regisseur

Een beeld uit de laatste revue, we zien regisseur Werner Van Branteghem aan het werk samen met zijn vriend Rik Bossu. © (Foto SB)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De Rousselaerse Revue stopt ermee na twaalf jaar. Er is tweedracht tussen enerzijds regisseur Werner Van Branteghem en een groot deel van de acteurs. Die willen een andere richting uit.

Er is onenigheid in de groep van de Rousselaerse Revue met als gevolg dat zowel de revue als het toneel in oktober stopt. Die beslissing werd genomen na de evaluatievergadering. “Het is een drastische beslissing, maar we kunnen niet anders”, klinkt het bij regisseur en bezieler Werner Van Branteghem. “Eerst en vooral hebben we het publiek niet meer mee. We komen van 2.000 man en spelen nu voor amper 800 man. Als je met 50 medewerkers alles geeft en wanneer het doek open gaat vervolgens 38 man ziet zitten, dan weet je hoe laat het is…”

“Het is een algemene tendens dat revue achteruit gaat. Niet alleen in Roeselare, maar ook in andere steden. Toneel blijft het wel goed doen, al is het daar ook niet vanzelfsprekend. Hoe kleiner de parochie hoe beter eigenlijk”, stelt Werner. “Neem daar nog eens bij dat er negen leden vertrokken zijn, waardoor het moeilijk wordt om nog een deftige revue te maken. Bovendien wil iedereen de grote ster zijn en ik wil niets liever dan iedereen te doen schitteren, maar dat gaat natuurlijk niet altijd. In oktober spelen we ieder jaar een toneelstuk van mij, ook dat stopt. Ik heb onvoldoende spelers. Toneel schrijven is mijn passie en dat zal ik blijven beoefenen, maar het zal niet meer voor mijn eigen groep zijn.”

“De revue duurde te lang en was te braaf voor de politici, dat moest veranderen”

De Rousselaerse Revue is opgedeeld in twee kampen met enerzijds de groep rond Werner en anderszijds een groot deel van de acteurs. Die trokken met een waslijst aan opmerkingen naar de evaluatievergadering. “De show duurde te lang en we willen meer politieke kwesties, de politici vragen er zelf om”, klinkt het bij hen. “Alles gevatter zodat de nadruk meer op een aangename avond ligt. Bovendien zitten er te veel persoonlijke zaken van Werner in het stuk verwerkt. Dat hij nog steeds geen huwelijksaanzoek gekregen heeft van zijn vriend is jammer, maar hoort niet thuis in een revue.”

Zaken waar Werner niet mee akkoord ging, met de beslissing om te stoppen als resultaat. De kans bestaat dat een deel van de acteurs toch verder doet met de revue, al is dat nog niet zeker. Nu laten ze eerst alles even bezinken. “Ik heb daar geen problemen mee. Laat ze maar eens 60 blanco bladzijden volschrijven, ik ben benieuwd!”

De Rousselaerse Revue werd twaalf jaar geleden nieuw leven ingeblazen door Raf Degryse, met Werner Van Branteghem vond hij een partner in crime.

(TD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier