Eerste Showcasefestival Dansende Beren op Trax in Roeselare

Niels Bruwier startte zonder verwachtingen met Dansende Beren, maar ondertussen is de website toch uitgegroeid tot een vaste waarde. © (foto SB)
Redactie KW

Op zaterdag 21 september vindt op Trax de eerste editie van ‘Dansende Beren Showcasefestival’ plaats. Wat ooit begon als een persoonlijk online muziekmagazine van Niels Bruwier, krijgt dit jaar een verlengde in een showcase die jonge talentrijke Belgische bands een podium wil bieden.

Om zijn muzikale ervaringen en visie kwijt te kunnen, begon Niels Bruwier (24) zo’n vier jaar geleden met een muziekwebsite. “Oorspronkelijk had ik niet verwacht dat dit gelezen zou worden”, glimlacht Niels, die journalistiek heeft gestudeerd en daar nog twee jaar communicatiewetenschappen aan toevoegde. “Ik ontdek graag nieuwe muziek en haal voldoening uit het schrijven van artikels. Via het net kon ik gewoon mijn mening kwijt.” Ondertussen delen gelijkgestemde zielen volop hun muzikale belevenissen en worden die commentaren dagelijks gelezen door enkele duizenden muziekliefhebbers.” Vanwaar Dansende Beren? “We hebben geen specifieke voorkeur voor een bepaald genre. Muziek door iedereen en voor iedereen, zonder oogkleppen op. Inhoudelijk gaat het over nieuwe muzikale ontdekkingen, album- en concertrecensies en de muzikale actualiteit. Zolang het maar een link heeft met muziek.”

Festival

“In februari 2018 kwamen we op het idee om ons driejarig bestaan te vieren met een minifestival met drie talentvolle bands. Dit ging door in de gekende Gentse concerthal Trefpunt. Ook Portland, die twee jaar geleden De Nieuwe Lichting won, trad daar op. We konden rekenen op een uitverkochte zaal. Ons volgende gelijkaardige event was eveneens een voltreffer en zo sluimerde het idee om dit ook in Roeselare te organiseren, maar dan iets groter. Zo’n uitdagend concept voor jonge bands bestond nog niet in onze stad. Het blijft daarnaast ook de bedoeling om Roeselare in de spotlights te zetten en jongeren uit de buurt naar hier te lokken.” Dansende Beren is absoluut een groeiend medium met inmiddels meer dan zeventig vrijwilligers. “We bestaan ondertussen meer dan vier jaar”, vertelt Niels. “In die periode hebben we ons best gedaan om alle genres te belichten. We schenken niet enkel aandacht aan de wereldtop maar willen in de eerste plaats opkomend talent van eigen bodem een platform bieden. Vrijwilligers die willen meehelpen aan de site, zijn altijd welkom. Dat kan gaan van artikels schrijven tot foto’s nemen en ver daarbuiten.”

Programma

“Ons eerste festival was vorig jaar met onder andere Ivy Falls, Raman en Danny Blue & The Old Socks voor ons een groot succes. Om ons publiek nog beter tegemoet te komen, heroriënteerden we het concept tot een showcase. Er staan twaalf Belgische muzikale acts op de line-up, die nog geen eigen label of booker hebben maar barsten van het potentieel. Elke band heeft een eigen sound. Elke set is dus op zijn eigen manier vernieuwend. Yung Mavu, Chibi Ichigo en Matt Wxsted staan te popelen om de Belgische rapscene te veroveren. Rockgroep Sister May speelt een thuismatch en ook Pingpongclub wil zich met zijn groovy rockmuziek profileren. She Bad zal er een extra dreunende lap op geven en de punkers van Meltheads voorzien op ons eerste Showcasefestival een lading afmattende springerigheid. De muzikale duizendpoot Wolker en Emy met haar ongelooflijke stemgeluid staan dan weer klaar om ons te overdonderen. Met het eigenzinnige en exotische Omar Dahl, de poppy vibes van Promis3 en een dosis gewaagde elektronica van het duo Monomono, biedt de affiche voor elk wat wils. We hopen net als vorig jaar op ruim 300 bezoekers.”

Dit festival gaat om 14 uur van start en is volledig gratis.

(KK)

Meer info via facebook en op www.dansendeberen.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier