Eerste individuele expo voor Luc Noreilde: “Ik heb grote voldoening als iets af is”

Luc Noreilde is een veelzijdig kunstenaar. Dit weekend stelt hij nog tentoon in de Oude Kerk in Vichte. (Foto GJZ)
Redactie KW

Luc Noreilde (72) ging vorig weekend voor het eerste de confrontatie aan met het publiek. In de Oude Kerk in Vichte loopt zijn eerste individuele tentoonstelling. Ook dit weekend nog te bezichtigen.

Luc Noreilde woont op de Keiberg in Moen. Hem een latere roeping noemen in het kunstwereldje is licht overdreven. “Ik was reeds op 17-jarige leeftijd actief met kunst bezig. Na mijn huwelijk werden mijn kunstambities een tijdje opgeborgen. Het gezin kwam op de eerste plaats. De microbe was er wel nog, en zowat acht jaar terug begon ik opnieuw met het maken van enkele werken.”

Liefst in de natuur

Luc volgde een opleiding aan de academie in Waregem en werkt het liefst in de natuur. “Daar kan ik mij echt door laten inspireren. Ook maak ik graag grote beelden. Daar kan ik me goed in uitleven.”

Nadeel van die grote kunstwerken is dat ze moeilijk een nieuwe thuis vinden. “Deze zijn inderdaad moeilijk te verkopen. Niet alleen omdat ze veel plaats innemen, maar ook omdat ze door hun omvang een stuk duurder zijn dan de kleinere werken. Deze worden dan wel weer verhuurd aan bedrijven of zo, die ze een tijdje in hun inkomhal plaatsen.”

Luc laat zich niet graag vastpinnen op één bepaalde kunstrichting. “Mijn liefde voor de kunst is breed. Vandaar dat ik op diverse vlakken actief ben en hier nu zowel keramiek als schilderijen van mij te bewonderen zijn. Daarnaast durf ik mij ook wel eens, aan ‘mixed media’ wagen. Ook van deze kunstvorm staan hier enkele voorbeelden.”

Voor Luc is het zijn eerste individuele tentoonstelling en als het aan hem ligt, zeker niet zijn laatste. “Ik heb steeds grote voldoening als een kunstwerk af is. Naast enkele groepstentoonstellingen, is dit wel de eerste echte confrontatie met het publiek. Ik zou ook nog graag deelnemen aan wedstrijden. Uiteraard wil je daar dan wel goed scoren, maar misschien belangrijker is het juryverslag achteraf. Daar kun je dan bepaalde zaken uit leren.”

Voor ons is Luc Noreilde alvast geslaagd. Je kan dit weekend nog de tentoonstelling gaan bezichtigen, op zaterdag 27 en zondag 28 november telkens van 14 tot 19 uur in de Oude Kerk in Vichte.

(Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier