Eerste deel subsidie Schouwburg, goed voor 770.000 euro, gaat onder meer naar cultuurcafé

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Schouwburg Kortrijk krijgt 770.000 euro subsidie voor fase 1 van de nieuwbouw en renovatie/restauratie van de schouwburg. Het gaat om een studieopdracht van ontwerp tot en met uitvoering. Dat werd beslist op het schepencollege.

In de eerste fase wordt de ‘côté jardin’ aangepakt. ‘Côté jardin’ is theatertaal voor de linkerkant van de scène, gezien vanuit de zaal. “Het gaat om de vleugel van de foyer, bureaus en het Arenatheater”, duidt Dries Van Robaeys van marketing en communicatie Schouwburg Kortrijk. “We streven naar een cultuurcafé, een polyvalente ruimte en een grotere vlakke vloertheaterzaal met technisch- en publieksgedeelte. We optimaliseren de zone voor de techniek.”

Verbindende plek

Er zullen vijf ontwerpers geselecteerd worden om een offerte in te dienen en met een ontwerp te komen voor de uitvoering van fase 1 van het masterplan. “Het meest zichtbare hiervan zal het cultuurcafé zijn: niet langer een foyer die enkel na voorstellingen gebruikt wordt, maar een open, verbindende plek die ook door de week open zal zijn”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA). “We zitten op schema om de eerste fase van het masterplan uit te voeren. We maken van onze 100-jarige Schouwburg een nog mooiere plek door een centraal cultuurcafé te integreren en het Arenatheater uit te breiden.”

In het najaar plant Schouwburg Kortrijk een communicatiecampagne om het publiek te betrekken bij de renovatie- en bouwplannen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier