Eerste Cultuurprijs Langemark-Poelkapelle gaat naar Georges Vandromme

De eerste Cultuurprijs van Langemark-Poelkapelle werd uitgereikt aan Georges Vandromme. Op de foto zie je Georges met het kunstwerk in zijn handen, zijn echtgenote Christiane en kunstenares Martine Vivey samen met voorzitter Peter Peene, mensen van de cultuurraad en van de gemeentelijke overheid. (foto RB)
Redactie KW

Georges Vandromme, winnaar van de eerste Cultuurprijs in Langemark-Poelkapelle, is een echte culturele duizendpoot. Sinds zijn pensioen heeft hij acht historisch-culturele publicaties op zijn palmares. Peter Peene, voorzitter van de cultuurraad, was dan ook vol lof over de winnaar.

“Vanavond mogen we voor de eerste keer de Cultuurprijs van onze gemeente Langemark-Poelkapelle uitreiken”, begon Peter Peene de avond. “En laten we hopen – en ik heb daar eigenlijk alle vertrouwen in – dat dit het begin is van een mooie traditie!” De voorzitter benadrukte ook het belang van de Cultuurprijs, die het bloeiende cultuurleven in de gemeente in een feestelijk daglicht plaatst. De trofee die de winnaar mag meenemen, is een afbeelding van een ballerina in brons, genaamd Ontluiken en gemaakt door de Oostendse kunstenares Martine Vyvey.

Peter Peene noemde Georges Vandromme een echte cultuurmens, een culturele duizendpoot. “Sinds zijn pensioen in 2006 heeft hij niet stilgezeten, met maar liefst acht historisch-culturele publicaties als resultaat. En we hebben het laatste van zijn realisaties nog lang niet gezien. Want Georges heeft ook een rek vol dromen, waarvan er nog heel wat niet gerealiseerd zijn. Georges is een echte Langemarkenaar – meer nog: een echte ‘Boskanter’ van de Madonna”, zei de voorzitter bevlogen.

Zorgvuldig opzoekingswerk

Van 1983 tot aan zijn pensioen in 2006 schuimde Georges het Vlaamse land af om als inspecteur problemen op te lossen, brandjes te blussen, maar ook hervormingen en vernieuwingen te begeleiden, scholen te ondersteunen op hun weg naar de toekomst.

Iedere publicatie is een boeiende confrontatie geweest met het verleden

Al na één jaar pensioen, verscheen de eerste publicatie van Georges: Kapelletjes in Langemark-Poelkapelle. Acht boeken heeft Georges intussen gepubliceerd. In 2010 verscheen Erfgoed in Langemark-Poelkapelle. 75 jaar Madonnaparochie was in 2011 de aanleiding voor een volgende uitgave, waarin Georges de geschiedenis van ‘zijn’ parochie te boek stelde. En zo volgden nog verschillende publicaties doorheen de jaren. “Zijn publicaties, die het resultaat zijn van zeer zorgvuldig opzoekingswerk en eindeloos geduld, zijn een schatkamer aan informatie over het verleden van de gemeente,” besluit Peter Peene.

Kunstvol geschenk

Georges Vandromme was heel tevreden met de erkenning en bedankte de cultuurraad voor de waardevolle erkenning en het kunstvolle geschenk. “De hartverwarmende woorden van Peter Peene treffen een prille zeventiger in het diepste van zijn genen,” vertelt Georges Vandromme.

“Ik dank de vele mensen van wie ik de voorbije jaren een interview mocht afnemen, de mensen die mijn boeken een verkwikkend taalbad gaven, de mensen die het inleidend voorwoord schreven, de mensen die me uniek fotomateriaal bezorgden. Zonder hun inbreng hadden mijn boeken nooit het daglicht gezien en had ik hier vandaag niet gestaan.”

“Iedere publicatie is voor mij een boeiende confrontatie geweest met het verleden, met de geschiedenis en het cultureel erfgoed van onze gemeente.”

Nieuwe ideeën

Georges vertelde ook dat er al nieuwe ideeën in de pijplijn zitten. “Ik wil iets schrijven rond de vele verdwenen ambachten, verdwenen buurtwinkels en volksfiguren die onze leefgemeenschap tijdens en na het interbellum kleur gaven.”

“Ik wil de geschiedenis en het cultureel erfgoed van onze gemeente levendig houden. Iedereen mee laten genieten van de (vroegere en huidige) pracht van onze gemeente. Indachtig de spreuk ‘Geen enkele plaats op aarde is dierbaarder dan daar waar wij zijn opgegroeid'”, besluit Georges Vandromme.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier