Eerst EP van Low G: “Echte hiphop gaat over jezelf”

Low G. © KDS
Jasmien Aernout
Jasmien Aernout Medewerker KW

Vorige week mocht Lowie D’haeseleer als Low G samen met het populaire hiphopcollectief Stikstof het podium op van De Kreun. Heel wat titels staan reeds op zijn naam en nu laat Low G zijn eerste eigen werk los met een EP Van’ Oudn Stempel. “Ik sta als jonge gast voor oldskool hiphop, van de oude stempel.”

Hij is pas 21 en toch koos hij ervoor om zijn eerste EP de titel Van’ Oudn Stempel te geven. Lowie D’haeseleer of ook wel Low G genaamd overtuigde reeds behoorlijk wat kenners uit de hiphopwereld. Lowie groeide op in Heestert, woont in Kortrijk en hij werkt als jeugdopbouwwerker in Denderleeuw.

Ik zat in het vijfde middelbaar toen ik voor het eerst als rapper op een podium stond in Avelgem. Mijn moeder begreep ook niet helemaal waar die liefde voor hiphop ineens vandaan kwam”, vertelt Lowie. “Samen met een vriend had ik een aantal trackjes gemaakt. Ik was onder de indruk dat Tomas Vanderbeke (MC Equal) naar ons kwam kijken en zo ben ik bij hem in de hiphopacademie De Stroate workshops beginnen volgen.”

Van Heestert tot Praag

Nadien veroverde Low G stilaan het rappersmilieu. Al had het ook anders kunnen lopen. “Tomas zei dat ik me moest inschrijven voor de voorrondes van de provinciale freestylecompetitie De Bestn vant Westn. De dag zelf heb ik onder invloed van de stress nog afgebeld met een flauw excuus, maar Tomas overtuigde me toch te gaan. Voor de eerste keer zo’n grote battle doen voor vierhonderd man, dat kan wel tellen.” Dat dacht de jury ook want Lowie werd uiteindelijk De Bestn vant Westn 2016.

In datzelfde jaar werd hij tot nationale winnaar van End Of the Weak bekroond, een wedstrijd voor allround MC’s. Wat hem vorig jaar naar de wereldkampioenschappen in Praag bracht. “Dat was een van de zotste hiphopervaringen tot nog toe. De kampioenen kwamen uit New York en andere grootsteden en ik stond daar uit Heestert, Zwevegem”, lacht Lowie. “Maar ze hebben me onder hun vleugels genomen. Ik was er de jongste deelnemer ooit en ze waren best onder de indruk. Het heeft me heel wat connecties opgeleverd, dit jaar ben ik jurylid tijdens de finale in Parijs.”

Stoefen over skills

Net als ander jong Kortrijks rapperstalent vond Lowie in De Stroate steun voor zijn eerste worp. De EP Van’ Oudn Stempel is online te vinden op Soundcloud. Een fysieke release komt er later aan. “Ik heb het afwerken van de plaats steeds uitgesteld. Ik schrijf veel en ik doe regelmatig opnames maar het is soms moeilijk om projecten af te werken. Uiteindelijk is er nogal wat materiaal in de prullenbak beland.”

Zoals het een goede hiphopper betaamt bewierookt Low G zijn rapperstalent in zijn nummers. “Ik ben nog op zoek naar mijn eigen stijl. Op dit moment zijn dat ‘stoefen’ en het gebruik van metaforen mijn beste kanten. In echte hiphop zit er steeds een stuk van jezelf.”

Als jeugdopbouwwerker probeert Lowie jongeren vooruit te helpen. “Ik kom zelf uit een fantastisch gezin, maar er zijn altijd anderen die het moeilijk hebben. Het is niet evident om jezelf op het rechte pad te houden. Dit is een job die ik echt heel graag doe. Op dezelfde manier is De Stroate ook zo’n zinvolle plek. Als jongere kon ik hier terecht met mijn passie voor hiphop. Je krijgt de ruimte en tips om verder te gaan. Ook gasten die het moeilijk hebben, krijgen hier echt iets in handen om aan de slag te gaan.”

Low G speelt het voorprogramma van Brihang op 16 november in De Spikkerelle in Avelgem.