Eerbetoon aan Willy Willy op Paulusfeesten in Oostende

Heel wat volk voor het eerbetoon aan de Oostendenaar. © Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Paulusfeesten in Oostende zitten erop. Na een week lang feesten en een jaar lang voorbereiding kan de organisatie tevreden terug kijken op de 47ste editie van de gezelligste feesten van het jaar in Oostende.

Zondagavond werd een prachtig eerbetoon gebracht op het grote podium aan Willy Willy. Zijn eigen Voodoo Band, leadzanger van The Scabs Guy Swinnen en Patrick Riguelle deden dat met verve. Willy Lambregt, zo heet de Oostendse muzikant echt, zou zondag 60 jaar geworden zijn. Het muzikale leven van Willy Willy begon al op jonge leeftijd. Als kind kreeg hij een speelgoedgitaar cadeau, het liet hem nooit meer los. Willy speelde akoestische gitaar in verschillende bands. Dat deed hij vooral bij The Scabs van 1985 tot 1995, maar ook bij de Oostendse punkband Revenge 88, samen met Dubbe, Vaya Con Dios, Arbeid Adelt! en ook bij zijn eigen opgerichte bands Voodoo Band en Willy@LaFayette.

In 2018 nam hij met die laatste nog een cd op. ‘Vampire wit a tan’ zou meteen ook de laatste cd worden. Op 13 februari van dit jaar liet Willy het leven na een lange strijd tegen kanker. De muziekwereld was in rouw. Begin februari had de Oostendenaar nog een Lifetime Achievement Award gekregen op de MIA’s. Hij gaf er zelfs nog een optreden met The Scabs.

Slordige artiest

Heel wat Oostendenaars tekenden present voor het eerbetoon aan hun Oostendse held op de Paulusfeesten. Eddy De Smedt (63) en zijn vrouw Liliane Schmitz (66) zijn fans van het eerste uur. “Ik ben een rocker in hart en nieren”, zegt Eddy. “Zelf heb ik ook in drie bands gespeeld. Ik heb Willy Willy persoonlijk gekend als een goeie warme gast. Hij dronk graag een pintje, net als ik. Hij was een hele goeie, maar vooral een slordige gitarist. Hij speelde op zijn eigen manier. Als hij een akkoord verkeerd speelde, trok hij het recht. Een perfectionist was hij niet. Weet je dat ik alle cd’s van The Scabs heb? Ik vind het schitterend dat hij hier vanavond geëerd wordt. Dat verdient hij ook wel.”

Fans van het eerste uur Eddy Desmedt en Liliane Schmitz liepen er de speciaal uit Leuven overgekomen Karine Loockx (links) tegen het lijf.
Fans van het eerste uur Eddy Desmedt en Liliane Schmitz liepen er de speciaal uit Leuven overgekomen Karine Loockx (links) tegen het lijf.© Jeffrey Roos

Karine Loockx (52) komt dan weer speciaal uit Ronselaar, bij Leuven. “Ik ben al jaren fan van The Scabs. Ik liet zelfs een tatoeage zetten van hen. Via affiches op sociale media kwam ik te weten dat er vanavond een eerbetoon aan Willy plaats vond. Ik vond dat ik er bij moest zijn. Daarom kwam ik speciaal naar Oostende.”

100.000 bezoekers

De organisatie kan tevreden terug kijken op een geslaagde editie van de Paulusfeesten. “Zonder de buien van afgelopen week waren de 47ste Paulusfeesten wellicht de beste editie ooit“, zegt voorzitter Joris Pollet. “Zondagavond bereikten we de kaap van 100.000 bezoekers op ons zeven dagen durend gratis stadsfeest.

Paulusfeesten heeft dit jaar heel wat vernieuwingen doorgevoerd. Naast de kerk werd het gezellige eetpleintje ‘de Square’ gecreëerd. ‘t Duukertje is een uniek danceconcept in… een zeecontainer. Ook de kinderanimatie kreeg een grondige opsmukbeurt, uitgewerkt door een jong team enthousiaste medewerkers. Voor de inkleding van de pleinen werd er samengewerkt met het Ensor Instituut uit Oostende. Het hoofdpodium, de Paster Pypestraat en de Square kregen een nieuwe uitstraling op basis van de ontwerpen van studenten architectuur. De bezoekers konden de vernieuwingen wel smaken.

Guy Swinnen bracht een mooi eerbetoon aan zijn vriend en collega.
Guy Swinnen bracht een mooi eerbetoon aan zijn vriend en collega.© Jeffrey Roos

Om de programmatie duidelijker te structureren werd er gewerkt met thema-avonden zoals de Oostendse avond, Afro P avond, de Tribute Night… Opvallend is dat de jeugd weer massaal de weg vindt naar de Paulusfeesten. De jongerenavond in samenwerking met UITpas en de uitzinnige Q-party gisteravond waren een schot in de roos. De ‘feestmossel’ die het affichebeeld van Oostendenaar Bart Simoens domineert is in de loop van de Paulusfeesten een eigen leven gaan leiden als ludieke mascotte van deze editie. Volgend jaar wordt op dit thema verder geborduurd met een nieuw zeewezen dat nog even geheim gehouden wordt. Paulusfeesten bevestigt zich als hèt feest voor alle Oostendenaars.”

Ondertussen raakte de datum al bekend voor de 48ste Paulusfeesten, die vinden plaats van 10 tot 16 augustus 2020.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier