Eén zendt docufilm De Stig van Eric Goens uit

Eric Goens, met roots in Nieuwpoort, maakte een pakkende docufilm over de bekende wielrenner. (Foto VRT) © © VRT 2019
Bert Vanden Berghe

Vanavond, dinsdag 31 maart, zendt Eén de documentairefilm De Stig uit, over het leven en de revalidatie van profwielrenner Stig Broeckx. Die werd gemaakt door Eric Goens.

Het verhaal van Stig is welbekend. Hij kwam op 28 mei 2016 zwaar ten val kwam tijdens de Baloise Belgium Tour. Bij een massale valpartij raakten negentien renners gewond, Stig nog het allerergste. Hij werd in comateuze toestand per helikopter overgebracht naar het universitair ziekenhuis in Aken, waar zijn toestand vijf maanden en 20 dagen onveranderd bleef. Weggezonken in een diepe, vegetatieve coma. Tot Stig Broeckx weer zijn ogen opende. Het was een hoopvol teken, maar dokters wilden ook weer niet té enthousiast zijn. Stig zou allicht nooit meer kunnen praten, of stappen. Laat staan fietsen. Vandaag doet Stig Broeckx dat allemaal.

De Stig is het wonderbaarlijke verhaal van een jongeman die nooit heeft opgegeven. Een man die terug wilde leren praten en dat vandaag doet. Een man die terug wilde leren stappen en dat vandaag doet. Een man die zelfstandig wilde leren eten en dat vandaag doet. En bovenal een man die terug wilde fietsen. Het verhaal toont hoe Stig kracht put uit anderen, sportlui die gewond raakten en die een gelijkaardig gevecht hebben geleverd. Maar het verhaal toont evenzeer hoe Stig zélf een voorbeeld is voor anderen.

Reportagemaker Eric Goens, die we kennen van reeksen als Het Huis en Niveau 4, maakte deze docu toen hij Stig leerde kennen voor zijn reeks Bargoens. Begin deze maand verscheen de docufilm in de bioscoop. Vandaag zien we hem op Eén. Wie hem al gezien heeft, zal het bevestigen. Het is een absolute must-see: een verhaal van doorzetten en hoop. Iets wat we dezer dagen allemaal kunnen gebruiken.

De Stig: op dinsdag 31 maart om 21.15 uur op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier