“Een ervaring die ik nooit vergeet”

Jules Desplenter en Louis Vanoosthuyze maken zich op voor de 100ste aflevering van zijn podcastreeks. © TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Wat deed jij op je twintigste? Louis Vanoosthuyze weet het maar al te goed: podcasts maken. Drie jaar geleden begon hij zijn reeks na het volgen van een Quindo-workshop. Komend weekend viert hij tegelijk zijn 20ste verjaardag en de 100ste aflevering van de VVVPodcast. “Nooit had ik durven denken om zoveel afleveringen te maken”, glimlacht hij.

27 oktober 2016. De eerste aflevering van de VVVPodcast, de reeks van Kortrijkzaan Louis Vanoosthuyze, is ingeblikt. “Ik herinner het me nog goed”, kijkt hij vandaag terug. “Mijn eerste gesprek was er eentje met Lukas Lelie, de komiek onder meer bekend als sidekick in De Ideale Wereld. Het idee om toen al met podcasts te beginnen, kwam er eigenlijk na het volgen van een workshop bij Quindo, de Kortrijkse jongerenzender. Uit de eerste aflevering heb ik meteen heel veel geleerd. Maar dat het zo zou blijven groeien, had ik niet gedacht.”

Gast centraal

De grootste uitdaging bij het maken van podcasts is volgens Louis het boeiend en vlot houden van de gesprekken met zijn gasten. “De gast moet altijd centraal staan, dat is het allerbelangrijkste”, zegt hij. “Ik probeer hem of haar dan ook altijd helemaal op het gemak te stellen. Meestal ga ik bij de gast thuis, maar ik nam ook afleveringen op in een café of in een vergaderzaal op iemands werk. Eén keer had ik zelfs een volledig gesprek op een parking. Om maar te zeggen dat je altijd en overal je ding kan doen.” (lacht) Doorheen de jaren groeide Louis naar eigen zeggen in zijn rol. “En ik voel dat mensen me dankzij de podcast ook meer waarderen, ook al is mijn bereik niet zo heel groot. De naam Vrienden Van Vanoo Podcast heb ik ook niet zomaar gekozen. De gesprekspartners hebben me elk op hun manier beïnvloed. Elke aflevering is voor mij een ervaring die ik nooit ga vergeten.”

BV’s aan het woord

Op 27 oktober 2019, exact drie jaar na zijn eerste, is Louis toe aan zijn 100ste aflevering van de VVVPodcast. En die wil hij niet onopgemerkt voorbij laten gaan. “Ik plan een groots verjaardagsfeest: de VVVPodcast Live 100 Afleveringen Special XXL, een hele mond vol“, aldus Louis verder. In die show komen een aantal special guests aan bod onder wie Jelle De Beule, Gunter Lamoot, David Galle en Luc Dufourmont. Ook Kortrijkzanen als Siebrand Craeynest van De Stroate, Brecht Soenen, oud-uitbater van deDingen, en Michaël Janart van Radio 2 passeren de revue. “Niet geheel toevallig is het ook net mijn 20ste verjaardag”, knipoogt de maker. “Het belooft alleszins een spetterende editie te worden, maar tegelijk ook de laatste. Ik heb besloten om na de honderdste mijn podcast even stil te leggen en me te focussen op andere projecten bij Quindo en Het Lettertypecollectief.”

Wie het verjaardagsfeest wil meevieren kan tickets kopen via www.schouwburgkortrijk.be aan 10 euro per persoon. “Uiteraard zal er koffie en taart zijn, maar er komen ook allerlei leuke formats, live muziek en een comedyset van Ygor uit Poperinge aan bod. Het wordt gegarandeerd de moeite.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier