Een echte Tahon in huis halen? Geen enkel probleem!

Kunstenaar Johan Tahon stelde in het bijzijn van Giel Vandenberghe (directeur C.C. De Steiger) het beeldje voor dat bestemd is voor alle inwoners van Groot Menen. © WO
Redactie KW

Een gratis kunstwerkje voor elke Menenaar. Op die manier betuigt beeldend kunstenaar Johan Tahon zijn dankbaarheid voor het ereburgerschap van de stad Menen. Tegelijkertijd wil hij kunst dichter bij de Menenaar brengen. De 33.143 exemplaren van de multiple Lilium liggen in CC De Steiger klaar om gratis afgehaald te worden, voor iedereen eentje.

Kunst hoeft niet weggestopt te zitten achter de muren van een museum. Kunst moet de mensen tegemoetkomen en moet deel uitmaken van ons dagelijkse leven. Dat is wat Johan Tahon beoogt met zijn sculpturen en dat is ook de visie van de stad Menen en het cultuurcentrum. “We willen kunst naar een groter publiek brengen zonder dat die kunst daarom aan kwaliteit moet inboeten“, benadrukt de kunstenaar zelf.

Zijn bronzen kunstwerk Natal op de Waalvest is al jarenlang een vertrouwd onderdeel van ons stadsbeeld, de vijf meter hoge sculptuur staat er op een symbolische plaats tussen het cultuurcentrum en het stadsmuseum. Binnenkort zal ook de beeldengroep, die Johan Tahon vorig jaar bij zijn aanstelling als ereburger van Menen aan de stad schonk, te bewonderen zijn door iedereen die het stadhuis binnenstapt. En vanaf nu kan iedere Menenaar zelfs gratis een echte Tahon in huis halen.

Lelie

Na zijn ereburgerschap groeide immers het idee om in samenwerking met het stadsmuseum een kunstwerkje te schenken aan de inwoners van ‘zijn’ Menen. Tahon ontwierp Lilium, een multiple op 33.143 exemplaren. “Het vrouwelijke figuurtje had ik neergetekend in mijn schetsboek en het raakte en fascineerde me. Door het rechtop te zetten is de schets een sculptuur geworden”, vertelt de kunstenaar.

Het wezentje kreeg de naam Lilium, een verwijzing naar de lelie. “De witte lelie is een bloem barstensvol symboliek, verwijzend naar zuiverheid en maagdelijkheid. Maar ook is het een knipoog naar onze Franse buren, voor wie de gouden lelie op een blauw veld een belangrijk heraldisch symbool is.”

Tekenschool

Johan wil dat zoveel mogelijk mensen van kunst kunnen genieten, daarom wordt dit kartonnen kunstwerkje gratis aangeboden. “Het is geen duur maar wel een symbolisch object waarvan ik hoop dat het de Menenaars nieuwsgierig zal maken naar kunst en poëzie. Ik hoop dat dit een soort zaadje kan zijn dat een kind in Menen ertoe aanzet om uit te groeien tot een kunstenaar. Het zou heel mooi zijn als ik daaraan mijn steentje kan bijdragen. Zelf ben ik hier tijdens mijn jeugd naar de ‘tekenschool’ geweest, ik ben het levende bewijs dat het mogelijk is om kunstenaar te worden”, aldus de ereburger.

Elke inwoner van Groot-Menen kan vanaf nu zijn eigen genummerd kunstwerkje gratis afhalen in CC De Steiger. Binnenkort zullen er ook een beperkt aantal luxe-edities van te koop worden aangeboden in stadsmuseum ‘t Schippershof. De opbrengst daarvan zal de cultuurwerking van de stad en het museum ondersteunen. Intussen staat Johan Tahon ook het ereburgerschap van Zwalm te wachten, de Oost-Vlaamse gemeente waar de kunstenaar al 25 jaar woont en werkt.

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier