Dyscordia viert nieuw album met uitverkochte releaseshow in Kortrijk

De naam Dyscordia is een toespeling op het scheppen van harmonie uit chaos en dissonante elementen. (foto Jopix)
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

De melodieuze metalband Dyscordia met roots in Rollegem, Groot-Kortrijk, Gullegem, Menen, Moen en Zwevegem bracht op 7 januari zijn gloednieuwe derde langspeler uit.

Het album draagt de naam Delete/Rewrite en werd op de markt gebracht door het label Road Mark Productions. Op zaterdag 18 januari 2020 mag de band de officiële releaseshow doen in een uitverkochte Kreun in Kortrijk en het belooft een feest te worden. Voor de betekenis van de naam moeten we even terug in de tijd keren. “De naam werd al lang geleden gekozen en is een toespeling op het scheppen van harmonie uit chaos en dissonante elementen. Door die harmonie zijn er vaak indrukwekkende composities mogelijk”, verduidelijkt Piet Overstijns, vocalist van de groep.

Ook de titel doet denken aan die indrukwekkende composities, hoewel de leden benadrukken dat het vooral een kwinkslag is naar het perfectionisme dat binnen de band heerst. Zo gebeurt het vaak dat heel wat nummers of riffs naar de prullenmand verwezen worden en er gestart wordt met een blanco gedachtegang. “Soms is weggooien de enige manier om te bereiken wat je wilt. We zijn ervan overtuigd dat deze strategie heeft geleid tot een beter album voor ons”, aldus Guy Commeene, lead gitarist.

Dromen kwamen uit

Dat het weggooien en herbeginnen tot diverse successen kan leiden, is duidelijk als het repertoire van de band wordt bovengehaald. “Onze vorige twee albums werden met positieve reacties onthaald, waardoor we heel wat boekingen mochten ontvangen. Zo mochten we zelfs spelen tijdens Graspop Metal Meeting, het alom bekende Alcatraz Hard Rock & Metal Festival, Summerbreeze en Open Air. Heel wat dromen kwamen uit voor ons als muzikant.” Mede door die successen groeide de Dyscordia Army Fanbase van de band ook aanzienlijk tot wat hij nu is.

Door de wrijving die soms ontstaat, komen we tot een beter eindresultaat

Al die successen kennen soms ook keerpunten. Zo krijgen bands vaak de kans om op bekendere festivals de affiche te mogen openen. Die openers trekken vaak weinig volk, maar bij Dyscordia viel dat helemaal anders uit. “Een keerpunt was het zeker niet. We mochten openen op Alcatraz en zagen een massa publiek toestromen om ons optreden te kunnen volgen. Het werd een unieke en zotte show voor ons als artiesten, maar evenzeer voor het volk. Dat doet iets met ons als artiesten”, vertelt Wouter Nottebaert, drummer bij Dyscordia.

Donkere kroegen

Van een weggegooide lyric tot een uitgegroeide fanbase, tot spelen op de grotere festivals: Het is niet elke artiest gegund, maar Dyscordia weet er zich keer op keer ten volle voor te geven. “Onze dominante karakters spelen een belangrijke rol binnen de groep. Door de wrijving die soms ontstaat, kunnen we beter toewerken naar een eindresultaat waar iedereen zich kan in vinden. Daarnaast willen we vooral plezier blijven maken en op fijne plaatsen spelen: van donkere kroegen tot grotere festivals, want uiteindelijk is alles gestart in een donkere kroeg”, aldus nog Stefan Segers, die instaat voor de grunts en het stevigere gitaarwerk.

Het is ondertussen voor de vele fans uitkijken naar de uitverkochte releaseshow om er een feestje van te maken. Wie te laat was voor een ticket kan zich natuurlijk nog steeds het album aanschaffen. (Tom Vanderghinste)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier