Dwalen door krochtige kelders op Open Monumentendag

© JVM
Stefan Vankerkhoven

Was de wijk rond de stadsschouwburg in de 19de eeuw de meest verdorven buurt van Brugge? Op die vraag zal Open Monumentendag in het weekend van 7 en 8 september een antwoord bieden.

Alle aandacht tijdens de 31ste Open Monumentendag in Brugge gaat naar de wijk rond de stadsschouwburg, die zijn 150ste verjaardag viert. “We proberen na te gaan welke impact de bouw van het stadstheater had op de vroegere, omliggende, miserabele buurt”, stelt schepen voor Monumentenzorg Franky Demon.

Na de sloop en de sanering van 1 hectare aan woningen, verrees een kwartier met burgerlijke ernst en witte uniformiteit. Dat verhaal wordt verteld tijdens Open Monumentendag. Tegelijkertijd wordt een tipje van de sluier over de toekomstige Stadsrepubliek gelicht. “Naast inhoudelijke bondgenootschappen staan er ingrijpende infrastructuurwerken op stapel. Dit stadsvernieuwingsproject omvat bijvoorbeeld ook de renovatie van het stedelijk Conservatorium”, aldus Franky Demon.

Krochtige kelders

Open Monumentendag bevat onder meer wandelingen langs krochtige kelders en een tocht doorheen de droom van voormalig burgemeester Boyaval. Er is een expo rond 150 jaar stadsschouwburg, historische huizen als de Florentijnse Loge, den Witten Pelicaan en het huis van Ockerhout openen hun deuren voor het publiek. Maar men kan ook eens binnen loeren in het lyceum Hemalsdaele en in het Engels Klooster.

Voor diverse, gratis activiteiten dient op voorhand ingeschreven te worden. Info: www.bruggeomd.be.