Drie nieuwe heksen in Beselare: Maryette, Marguerite en Mietje

Redactie KW

Drie nieuwe heksen nodigen iedereen die Beselare binnen rijdt uit naar de Heksenstoet van 28 juli. De drie dames zijn een creatie van de groep G9.

Bij de vorige editie van de Heksenstoet pakte de groep G9 +1 al uit met de hekse Marytte de Rosse. G9+1 zijn negen Beselaarse vrienden, die intussen met 10 zijn. De heks Marytte de Rosse werd toen op de rotonde van de Kortekeer geplaatst.

La Triade de Sorcière

Ze lang wellicht onrechtstreeks aan de basis van het heksenmonument op de rotonde dat dit weekend officieel wordt ingehuldigd. “Toen we hoorden dat het thema van de stoet ‘de boel op stelten’ was, hebben we de koppen bij elkaar gestoken“, zegt Koen Meerssemanvan G9. “We wilden opnieuw iets doen om volk naar Beselare te lokken tijdens de heksenfeesten.”

“Na wat zoekwerk kwamen we uit bij het verhaal van ‘La Triade de Sorcière’, waarbij drie heksen werden veroordeeld”, aldus Koen. “Deûlémont (Deulemonde) ligt in het noorden van Frankrijk tegen de Belgische grens. Het was destijds een populair bedevaartsoord bij de West-Vlamingen, die het dorp “Dulzemonde” noemden. In 1927 meldde Warden Oom, een Vlaamse schrijver die geboren werd in Beselare, het bedevaartsoord in zijn boek “Mietje Mandemakers & Cie”. Warden Oom zorgde voor de link tussen Deulemonde en onze toveressenparochie.”

Hekserij, een familietraditie

“Tussen 1562 en 1595 was er een unieke terechtstelling in Ieper. Een driegeslacht van heksen werd in Deulemonde gevangen genomen”, weet Koen. “Twee heksen werden verbrand op 10 mei 1593 en de derde werd verbrand op 26 juli 1593. De tovenaarskunst was van de grootmoeder overgegaan op de dochter en verder op de kleindochter, amper zeven jaar oud. De hekserij was dus een familietraditie.”

“De drie stierven op de brandstapel, een hutje uit stro en riet waarin ze moesten plaats nemen. Het ging om de drie vrouwen Marytte, Marguerite en Mietje uit Deulemont. Het opmerkelijke verhaal van de Triade de Sorcière vertelt ons meer over de gruwelijke tijd van de heksenverbrandingen.”

Drie heksen in de Wervikstraat

“De namen Marguerite en Mietje zijn fictief. De naam Mietje is een eerbetoon aan Deulemonde en Warden Oom. Met onze drie heksen, waarin we heel veel tijd en werk staken om ze te maken, zetten we de boel mee op stelten. We kijken uit naar de viering van 60 jaar Heksenstoet op 28 juli 2019. Vergeet niet dat grootmoeder stierf op 26 juli 1593″, besluit Koen.

Burgemeester Dirk Sioen en Charles Bayart, voorzitter van het heksencomité, vonden het een prachtig en vernieuwend initiatief. Maryette, Marguerite en Mietje prijken vanaf nu aan de paddenstoelen in de Wervikstraat. Ze nodigen iedereen uit voor de Heksenstoet van 28 juli.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier