Drie generaties Bulckaen op scène van Onder Ons, en dan doet Peter nog niet eens mee

Redactie KW

De toneelgilde Onder Ons (TOOG) brengt in de polyvalente zaal van Ter Linde acht voorstellingen van ‘Iep’, naar het kinderboek van Joke van Leeuwen. De tekst is herwerkt door regisseur Lore Waignein. Het gaat om een voorstelling in samenwerking met het kinder- en jeugdkoor Papageno. Met Karel Bulckaen, zijn zoon Jan en zijn kleinzoon Bas staan er drie generaties op de planken.

“Waar we natuurlijk supertrots op zijn”, aldus Katrien Vanderhaeghe. “Ook nu willen we er door gebruik van projectie, speciale attributen en visuele effecten, weer iets speciaals van maken. We spelen acht voorstellingen omdat er maar 120 mensen per voorstelling kunnen zitten. Kinderen vanaf 5 jaar zijn ook van harte welkom.”

Op de planken staan Berten Larnout (Warre), Kristien Staessens (Tine), Laura Ollevier (Viegeltje), Emma Demeyere (Loetje), Rik Vandamme (vader Loetje/vader Redder), Jan Bulckaen (Redder), Karina Verhelle (moeder Redder), Veerle Krock (toiletdame), Elke Durnez (poetsdame), Annelies Verhelle (Horsteldame), Annelies Durnez (begeleidster Horstel), Bas Bulckaen (stuntjongen), Kasper Brulez (Bor), Karel Bulckaen en Dre Pille (mannen in Horstel), Veroniek Waignien, Karina Verhelle, Annelies Durnez, Elke Durnez, Annelies Verhelle, Veerle Krock (allen ensemble).

Het verhaal

Op een dag ziet Warre onder een struik iets vreemds liggen. Hij weet niet of het een vogel is in de vorm van een meisje, of een meisje in de vorm van een vogel. Hij neemt het wezentje mee naar huis. Zijn vrouw Tine wil het houden, alsof het haar eigen kind is. Ze noemen het Vogeltje, maar omdat het steeds ‘iep’ piept en geen andere klinkers kan zeggen, wordt het al snel Viegeltje.

En dan gebeurt het : op een zonnige dag vliegt Viegeltje weg. Zomaar, zonder dag te zeggen. Ze besluiten Viegeltje te zoeken. Onderweg sluit Loetje zich bij hen aan, het meisje dat droomt van vliegen en een vogelmeisje in haar kamer had. Ze ontmoeten ook ‘de Redder’ die een klein meisje uit een dakgoot wilde redden, dat ineens zomaar wegvloog. Met zijn vieren trekken ze verder. Zal het hen lukken om het te vinden om zo nog eens ‘tot ziens’ te kunnen zeggen ? Iep is meer dan een grappig verhaal over een meisje met vleugels. Het gaat over durven loslaten en afscheid nemen.

Muziek en zang

Het is niet de eerste keer dat TOOG samenwerkt met Papageno. “Er was al een paar keer een succesvolle samenwerking“, zegt voorzitter Patrick Rozé van Onder Ons. “Papageno was nu min of meer vragende partij. Het is voor ons ook plezant om iets speciaals te doen. Iep is een echt kinderboek, een kindersprookje. Het koor zingt een vijftal liedjes. Allemaal live dus. Het wordt een totaalspektakel met muziek en zang dus.”

Drie generaties Bulckaen op scène van Onder Ons, en dan doet Peter nog niet eens mee

Voor Papageno is dit een gelegenheid om hun talenten aan het publiek te tonen“, voegt Katrien er nog aan toe. Het acteren gebeurt op en voor het podium. Vandaar dat er maar 120 zitplaatsen zijn. “Om het huiselijk te houden, is het dit keer iets kleiner”, zegt Patrick. “Met deze opstelling willen we het publiek wat dichter brengen.”

Drie generaties Bulckaen op de planken maakt het uiteraard speciaal. “Dat is eens aangenaam”, zegt Karel Bulckaen (82). Hij is ere-voorzitter van Onder Ons en regisseerde meermaals de Heksenstoet in Beselare. “Samen met Dré Pille zit ik te kaarten in het Horstel, een hotel om te herstellen. Ik vind het erg aangenaam om zo’n kleine rol te spelen. Zo blijf ik jong. We spelen in een arenavorm en dat doet me denken aan onze voorstellingen in De Gaper van vele jaren geleden. Door die opstelling kan het publiek alles van dichtbij beleven.”

Peter Bulckaen

Karel Bulckaen werd in 1976 waarnemend voorzitter. “In 1987 werd ik officieel voorzitter en volgde notaris Benoit Maertens op”, blikt Karel terug. “Hij bleef voorzitter tot 1987 omdat hij toen 50 jaar lid van Onder Ons was. In 2006 volgde Patrick Rozé me op.”

Drie generaties Bulckaen op de set bij TOOG blijkt wel geen primeur. “Heel lang geleden stond Karel op de planken met zijn andere zoon Peter en zijn kleinzoon César”, aldus de voorzitter. “Voor Peter lukte het niet om nu mee te doen omwille van zijn drukke agenda.” En er is nog meer dan de drie generaties Bulckaen. “Er staat ook een bijna voltallig gezin op het podium, namelijk de familie Lefevere. Papa Rik Lefevere speelt in de band en schreef ook de arrangementen voor het stuk, zijn dochter Hanne speelt ook in de band en is dirigente van het kinder- en jeugdkoor. Zijn vrouw Kristien Staessens speelt de mama van Viegeltje en hun adoptiedochter Caisy zingt mee in het kinderkoor en staat op scène!

Voorstellingen: vrijdag 9 november om 20 uur, zaterdag 10 november om 15 uur, zondag 11 november om 17 uur, vrijdag 16 november om 20 uur, zaterdag 17 november om 17 en 20 uur, zondag 18 november om 15 en 18 uur. Tickets: www.ktoog.be/reservatie (8 euro).

(EDB)