Dozijn activiteiten voor jong geweld op Brugse Erfgoeddag

Redactie KW

In Die Scone duurt de Erfgoeddag wel héél lang, want hij loopt van donderdag tot en met aanstaande zondag 28 april. ‘Hoe maakt u het?’ is dit jaar het thema van Erfgoeddag. Alles staat dan ook in het teken van ambachten en vakmanschap.

“Samen met meer dan 80 lokale verenigingen, erfgoedorganisaties, musea, archieven en ook heel wat ambachtelijke makers werkten we met de Erfgoedcel Brugge een uitgebreid programma met 91 activiteiten uit”, zegt Jules De Doncker, coördinator van de Erfgoeddag Brugge. Tot aanstaande zondag 28 april staan tal van workshops, demonstraties, rondleidingen, wandelingen, fietstochten, tentoonstellingen en lezingen gepland. Hierop kan iedereen de ambachten van vroeger, nu en morgen ontdekken, beleven en zelf uitproberen.

Elk jaar doen de Erfgoedcel Brugge en de deelnemende organisaties ook een inspanning om jongeren bij de Erfgoeddag te betrekken. Het programma overschouwend, vallen twaalf activiteiten voor, door en met jongeren op. Zo gaan leerlingen van de derde graad Houtbewerking van het Vrij Technisch Instituut (VTI) Brugge onder begeleiding van hun docent Jan Derycke de meubelcollectie in het Sint-Janshospitaal oftewel het Memlingmuseum (Mariastraat 38) op technisch vlak bestuderen. “Ze zullen nagaan welke houtsoorten gebruikt werden en hoe de verbindingen eruit zien“, zegt adjunct-conservator Evelien Vanden Berghe. “Daarna gaan ze er op zo’n aanschouwelijke manier tekeningen bij maken alsof ze voor een handleiding van een IKEA-bouwpakket dienst zouden kunnen doen.”

Voor Caroline Landsheere van Raakvlak, de Intergemeentelijke Dienst Archeologie Brugge & Ommeland, heeft Erfgoeddag een belangrijke signaalfunctie voor al dat jong geweld. “Zij zijn de behoeders van het erfgoed als wij er niet meer zullen zijn. Net daarom is het belangrijk dat zij er aan de slag mee gaan”, vindt Caroline Landsheere. In café Vlissinghe (Blekersstraat 2), de oudste afspanning van Brugge, nodigt De Orde van 500 jongeren uit om zich uit te leven met boeken en letters. “Tijdens deze workshop gaan we jongeren van een jaar of tien een katern van een boekje leren maken“, legt bestuurslid en amateurhandboekbinder Dirk Demeulenaere, uit. “Hiervoor dienen ze vier bladeren te plooien en in een kaft te naaien. Als ze hiermee klaar zijn, kunnen ze samenwerken met een kalligraaf. Op die manier willen we hen inwijden in de kunst van het schoonschrift.”

Of misschien heb je wel interesse in de familiezoektocht rond Brugse ambachten die Joana Dumitru, Bianca Olariu en Sarah Vermeulen, drie zesdejaars van Sint-Leo Hemelsdaele, in het kader van een inleefproject op vijf donderdagnamiddagen uitwerkten. “Kinderen van zes tot twaalf jaar kunnen samen met hun familie mee op pad met de jonge schrijver en tekenaar Tim”, schetst Joana Dumitru. “Hij komt uit een echte makersfamilie en verzamelt verhalen van zijn familieleden, allemaal ambachtsmannen en -vrouwen uit onze stad”, vult Bianca Olariu aan. “Om deze verhalen in boekvorm te kunnen uitgeven, moet hij op zoek naar een boekbinder die zijn stories voor hem kan bundelen“, vervolledigt Sarah Vermeulen. Het doeboekje voor deze familiezoektocht, met exclusieve tekeningen van de Brugse illustrator Tomas Nollet, kun je op zaterdag 27 en zondag april afhalen in het centraal informatiepunt van de Erfgoeddag. Dit is gelegen aan het Rijksarchief Brugge, Predikherenstraat 4a.

(SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier