Donald Debel mag ‘t Ros Beiaard van stal halen

Donald Debel kan zijn geluk niet op. © foto JM
Redactie KW

De Ardooise belleman Donald Debel kreeg zopas een invitatie om een historisch evenement te openen. Op 30 mei 2021 zal de stoet opnieuw door de straten van Dendermonde trekken. En Donald Debel mag voorop lopen.

Donald Debel zag al uit naar de editie van 2020 waarvoor hij ook al de invitatie op zak had. “Het moest een van de hoogtepunten worden in mijn activiteiten van meer dan tien jaar belleman. Deze stoet die maar om de tien jaar hier een internationaal publiek lokt, is daar in Dendermonde en omgeving een absoluut topmoment waar iedereen naar uitkijkt. Ik leefde dan ook naar de editie 2020 uit als een kind naar Sinterklaas. En toen kwam Corona…”, aldus Donald

Groot was de ontgoocheling toen Donald vernam dat de stoet niet kon doorgaan door het virus. “Tien jaar wachten op een nieuwe kans? Dat lijkt me geen optie al zette de organisatie en het stadsbestuur de datum van 30 mei 2021 spoedig voorop. Goed nieuws voor de vier heemskinderen en het bijna vijf meter hoge paard. Maar zou ik een nieuwe kans krijgen”, vroeg Donald zich af.

Historische stoet

En op die vraag is nu een positief en verlossend antwoord gekomen. Donald Debel mag de internationale stoet openen met zijn belle en zijn stemme. Waarom is Donald Debel de uitverkorene? “Het is een historische stoet met religieuze wortel in de Middeleeuwen. Ook bellemannen horen thuis in onze historie en passen zo wel in het kader van deze ommegang. En zo dik zijn de Vlaamse bellemannen niet gezaaid.”

Bovendien heeft Donald in de afgelopen tien jaar een aardige reputatie opgebouwd als belleman op verschillende evenementen van aan de kust tot in het verre Limburg. In elk geval staat de datum in grote letters in zijn agenda. In de hoop dat corona het paard niet weer op stal houdt.

(Jan Maeseele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier